Cykeltrainer – en köpguide
2019/06/04När temperaturen utomhus sjunker och hösten gör sig påmind, kan det vara skönt att övergå till inomhuscykling med hjälp av en trainer. Men vad är egentligen fördelarna med detta och vad ska man tänka på i samband med ett köp? I denna artikel berättar vi allt du behöver veta om cykeltrainers.
Innehåll
– Vad är en cykeltrainer?
– Därför bör du använda en trainer
– Att tänka på vid ett köp
Vad är en cykeltrainer?
Innan vi berättar mer om fördelarna med denna maskin och vad du ska tänka på inför ett köp, tänkte vi börja med att redogöra för vad en cykeltrainer är. Som tidigare nämnts är det en maskin som gör det möjligt att cykla inomhus.
Mer specifikt fungerar en trainer på så sätt att du fäster cykelns bakdäck i den. Maskinen hjälper sedan till att skapa ett motstånd som gör att du kan cykla inomhus och samtidigt få en snarlik känsla som när du cyklar utomhus.
Därför bör du använda en trainer
Det finns många fördelar med att använda en cykeltrainer. Först och främst gör den det möjligt för dig att fortsätta cykla även under årets kallaste månader. Även om den kan användas under sommaren kommer den troligtvis mest till användning under höst, vinter och vår.
Ytterligare en stor fördel med trainers är att du kan fortsätta använda din egna cykel. Det finns därför inget behov av att köpa en stor, dyr och otymplig spinningcykel som troligtvis kommer att stå och damma i något hörn så småningom. En trainer tar heller inte mycket plats och kan enkelt plockas fram när du vill använda den.
Något som också talar för en trainer istället för en spinningcykel, är möjligheten att skapa ett naturligt motstånd som påminner väldigt mycket om att cykla utomhus. På vissa trainers har du också möjligheten att tävla med dina vänner via applikationer som Zwift och Sufferfest, vilket innebär att du också kan behålla samma gemenskap som cyklingen innebär för många.
Att tänka på vid ett köp
Så, vad ska man då tänka på när man ska införskaffa sig en cykeltrainer? Nedan listar vi sådant som du bör tänka på för att hitta en trainer som passar just dig och din cykel:
1. Se till att välja en trainer som passar din cykel – Som tidigare nämnts fäster du din cykels bakhjul i trainern. Det gäller därför att säkerställa att du har ett bakhjul som är kompatibelt med den maskin du har tänkt köpa. Idag är däremot många trainers förenliga med de flesta typer av cyklar och hjul i storleken 20–29”.
2. Ta reda på vilken typ av motstånd som faller dig i smaken – Numera finns det olika typer av motstånd på trainers, varav de två vanligaste är magnet och vätska. Skillnaden mellan de två sitter dels i cykelkänslan men också i ljudnivån. Generellt sett brukar det förstnämnda alternativet göra ifrån sig avsevärt mycket mindre ljud.
3. Önskar du ANT+ eller Bluetooth? – Som tidigare nämnts kan du på vissa trainers tävla via appar som Zwift och Sufferfest. Om du önskar att göra detta krävs det en trainer som är utrustad med antingen ANT+ eller Bluetooth, vilka gör det möjligt att koppla den till din smartphone, surfplatta eller dator.
De trainers som är utrustade med ANT+ eller Bluetooth brukar även benämnas som ”smart trainers”. Ytterligare en fördel med dessa är att du kan använda applikationer för att mäta information som hastighet och kadens. Du kan också göra din träning mer verklighetsbaserad genom att låta applikationer som Zwift anpassa motståndet vid exempelvis uppförsbackar.
Köp din trainer hos Jarla Cykel
Om du är i behov av en trainer, kan du med fördel vända dig till oss på Jarla Cykel. Vi erbjuder ett stort utbud av högkvalitativa cykeltrainers från välkända varumärken som Elite. Självfallet hittar du också tillbehör som trainermattor, stödblock och droppskydd.
Ytterligare en stor fördel med att handla hos oss, är att vi finns både online och i fysisk butik. Besök oss på Rådmansgatan 25 eller Gustavslundsvägen 175 i Stockholm, ring oss direkt på 08 – 20 06 76 eller skicka ett mejl till info@jarlacykel.sevid eventuella frågor eller funderingar. Varmt välkommen till oss på Jarla Cykel – en riktig cykelbutik sedan 1944!