Cykelpedaler – en köpguide

2019/01/10

Cykelpedaler

Letar du efter cykelpedaler, men är osäker på vilka alternativ som finns på marknaden samt vilka som bäst uppfyller dina krav och behov? Då har du hamnat helt rätt! Inte nog med att vi på Jarla Cykel tillhandahåller ett stort utbud av pedaler, tänkte vi i denna artikel dela med oss av tips och råd som förhoppnings underlättar ditt köp!

Innehåll

• Olika typer av cykelpedaler
• Övriga faktorer att överväga

 

Olika typer av cykelpedaler

Likt cykelskor finns det olika pedaler som passar bättre än andra beroende på om du tävlingscyklar, cyklar fram och tillbaka från jobbet eller också svischar ner för en bergsknalle på din mountainbike (MTB). 

Vanligtvis brukar vi dela in cykelpedalerna i fyra olika segment baserat på vilken typ av cykel du äger:

• MTB
• Landsväg
• Citybike
• BMX/downhill

 

MTB

På mountainbikes går det att använda en mängd olika pedaler, men de allra flesta föredrar att använda clipspedaler. Även kända som SPD-pedaler. Ett uttryck/modelltyp som inpräntades av den välkända tillverkaren Shimano och som därefter har blivit något av en oskriven standard när det kommer till MTB-pedaler. Dessa går också utmärkt att använda på hybridcyklar vid pendling. 

Fördelen med denna typ av pedaler är att du enklare kan fixera foten på trampan, effektivera din cykling och lättare komma loss om situationen kräver det. 

I jämförelse med t.ex. landsvägspedaler (vilka vi kommer att prata mer om snart), är mountainbikepedalerna försedda med mindre klossar. Detta eftersom de inte ska vara ivägen om du blir tvungen att hoppa av cykeln mitt i skogen. 

 

Landsväg

Likt mountainbikes bör även landsvägs- och racercyklar förses med clipspedaler. Till skillnad från ovanstående modell är dock pedalerna som används på landsvägscyklar större. Så kallade SPD SL-pedaler. 

Anledningen till att man använder pedaler av modell större, är för att man ska få en större anläggningsyta, samt högsta möjliga kraftutväxling. Något som är nödvändigt för att få maximal fart med mindre ansträngning. 

 

Citybike

På citybikes och andra ”vanliga” cykeltyper som främst används för att ta sig från punkt a till punkt b, rekommenderar vi att man använder pedaler utan clips. Det som kännetecknar dessa pedaler är att de är mer släta och lämpar sig utmärkt att använda tillsammans med vanliga skor. Till skillnad från MTB- och landsvägspedalerna som kräver särskilda cykelskor.

Det är också vanligt att dessa modeller är utrustade med reflexer, vilket är viktigt när man cyklar i städer och andra trafikerade områden. 

 

BMX/Downhill

Synonymt med BMX och downhill-cyklar är att de används för fart och spänning. Därav vill man ha så stor yta som möjligt att stå på, varav man oftast använder sig av plattformspedaler. 

Precis som namnet antyder är dessa pedaler väldigt stora och de är oftast försedda med rejäla piggar/nabbar för att man ska få så bra fäste som möjligt. 

 

Övriga faktorer att överväga

Oavsett vilken typ av pedal du är på jakt efter, finns det en mängd andra saker att överväga vid ett köp. Exempelvis går det att få pedaler i en mängd olika material som aluminium, kolfiber, plast och stål. Vad som passar dig bäst är en smak- och kostnadsfråga. 

Om du är på jakt efter mer exklusiva pedaler, t.ex. för professionella cykeltävlingar, bör du även överväga faktorer såsom vikt, kullager och material på vevaxeln. 

Sist men inte minst vill vi också uppmana dig att hålla reda på höger- och vänsterpedalerna om du ska montera dem själv. Precis som skor är av pedalerna nämligen unika för respektive sida. Felmonterade pedaler riskerar att förstöra såväl tramporna som vevarmen. 

Vanligtvis hittar du en beteckning på pedalernas baksida som klargör på vilken sida de bör monteras på. De beteckningar du ska leta efter är R, vilket står för right (höger), respektive L, vilket står för left (vänster). Investerar du i ett par finare pedaler är de vanligtvis individuellt förpackade med tydliga indikationer på vilken sida de bör monteras på.

 

Köp dina pedaler hos Jarla Cykel

Som nämnts tidigare tillhandahåller vi på Jarla Cykel ett stort utbud av högkvalitativa cykelpedaler. Oavsett om du är på jakt efter pedaler till en mountainbike, landsvägscykel, citybike, BMX, eller downhill-cykel, hittar du det garanterat hos oss.

En annan fördel med att handla hos oss på Jarla Cykel är att vi finns både online och i fysisk butik i Stockholm. Besök oss på Rådmansgatan 25 eller Gustavslundsvägen 175 i Stockholm, ring oss direkt på 08 – 20 06 76 eller skicka oss ett e-mail till info@jarlacykel.se vid eventuella frågor eller funderingar. Varmt välkommen!