Cykellås godkänt av försäkringsbolag

2023/10/02

cykellås godkänt av försäkringsbolag

När du äger en dyrbar och älskad cykel är det av högsta vikt att säkerställa dess skydd mot stölder. Ett cykellås som är godkänt av försäkringsbolagen kan vara den viktigaste investeringen du gör för din cykels trygghet. I den här texten kommer vi att utforska vad ett godkänt cykellås innebär och vilka lås som rekommenderas för att du ska kunna få ersättning av sitt försäkringsbolag. 

Vad innebär en SSF-certifiering? 

En SSF-certifiering är nyckeln till att förstå om ett cykellås är tillräckligt säkert för att uppfylla försäkringsbolagens krav. SSF (Svenska Stöldskyddsföreningen) är en organisation som specialiserar sig på att testa och godkänna säkerhetsprodukter, bland annat cykellås. Att ha ett lås med SSF-certifiering innebär att det har passerat rigorösa tester och uppfyller höga säkerhetsstandarder, vilket i sin tur betyder att du kan få ersättning av ditt försäkringsbolag om din cykel skulle bli stulen. 

Vilka cykellås är godkända av försäkringsbolagen? 

För att försäkringsbolaget ska godkänna ditt cykellås måste det uppfylla deras krav på säkerhet. Generellt sett rekommenderas cykellås med SSF-certifiering. Dessa lås har bevisat sin förmåga att stå emot tjuvars försök att stjäla din cykel. Ett exempel på ett populärt cykellås som är godkänt av försäkringsbolagen är Abus kättinglås. Detta lås har blivit väl mottaget av cykelentusiaster och har visat sig vara effektivt när det kommer till att förhindra cykelstölder. Här finner du alla våra godkända cykellås.  

Skillnaden mellan olika cykellås 

Det finns flera olika typer av cykellås att välja mellan och deras effektivitet mot stölder varierar: 

  • Kättinglås: Dessa lås består av en stark stålkedja och ett lås. De är flexibla och kan användas för att låsa fast din cykel runt olika objekt. Kättinglås med hög säkerhetsklass och SSF-certifiering är ett utmärkt val. 
  • Bygellås: Dessa lås har en hållbar bygel som du sätter runt ramen på din cykel och ett fast objekt. De är kända för sin styrka och svårighet att brytas upp. Flera av dessa lås har också SSF-certifiering och är godkända cykellås.  
  • Vajerlås: Vajerlås består av en stålvajer som du kan svepa runt din cykel och låsa med en nyckel eller kombinationslås. De är lätta att transportera men mindre säkra än kättinglås och bygellås. De är därför inte godkända av försäkringsbolagen.  
  • Ramfästen: Dessa lås är monterade direkt på din cykels ram och är en praktisk lösning för de som vill undvika att bära extra lås. De har dock oftast lägre säkerhetsnivåer än andra typer av lås. 
  • Kodlås: Ett kodlås låser du upp med en personlig kod. Dessa lås är inte godkända av försäkringsbolagen.  

När du väljer ett cykellås, överväg inte bara säkerhetsnivån utan även ditt användningssätt och behoven för din specifika cykel. Att investera i ett godkänt cykellås kommer inte bara att öka din cykels säkerhet, det kan också spara dig mycket besvär om din cykel skulle bli stulen. 

Sammanfattningsvis, när det kommer till att skydda din cykel, är ett cykellås godkänt av försäkringsbolagen en viktig investering. Välj rätt typ av cykellås, exempelvis ett kätting- eller bygellås, som passar dina behov och njut av cykelturer med ökad sinnesfrid!