Cykellampa fram – En viktig komponent för cykelsäkerheten

2023/09/13

Cykellampa fram

Säkerheten när du cyklar är otroligt viktigt oavsett cykelaktivitet. Att ha en cykellampa fram på cykeln bör vara en prioritet för alla som cyklar eftersom det ökar din synlighet på vägarna. Nedan kan du läsa mer om frambelysning för att hitta den lampa som passar dig och din cykel bäst.  

Varför är det viktigt att ha en cykellampa fram? 

För att undvika olyckor är det viktigt att tänka på säkerheten när du cyklar. En cykellampa fram på cykeln, och självklart även baktill, är avgörande för hur mycket du syns på vägarna. Cykelbelysning är extra viktig när du cyklar i dimma, mörker eller i dåligt väder eftersom sikten under dessa förhållanden är avsevärt försämrad både för dig och andra trafikanter. 

Vilka typer av cykellampor finns det? 

Det finns olika typer av cykelbelysning och hos oss på Jarla Cykel hittar du både laddningsbara och batteridrivna framlampor, i olika prisklasser. Välj och vraka bland populära märken som Knog, Bookman, Trek, Hermans, Silva, Blackburn med flera. En batteridriven cykellampa använder batterier som antingen är utbytbara eller uppladdningsbara. Laddningsbara cykellampor innebär istället att du enkelt och smidigt kan ladda din lampa via USB. USB-lampor är vanliga bland cyklister som pendlar mycket eftersom lampan enkelt kan laddas på exempelvis kontoret.   

Guide till rätt val av framlampa 

Till att börja med ska en bra cykellampa vara pålitlig, ljus och anpassad efter dina behov. Du är enligt lag skyldig att ha en cykellampa fram och färgen på lampan ska vara vit eller gul. Ljuset från lampan ska även synas på minst 300 meters avstånd. Alla lampor som vi säljer på Jarla Cykel uppfyller lagkraven men det finns ytterligare saker att tänka på vid val av rätt framlampa till din cykel.   

En av de viktigaste egenskaperna som du bör lägga fokus på är ljusstyrkan på framlampan (antalet lumen). Ju högre antal lumen desto starkare är lampan vilket innebär att du syns bättre på vägarna. För att du ska synas tydligt och samtidigt lysa upp vägen för dig själv bör du välja en lampa med minst 300 lumen. Är väderförhållandena sämre bör du välja en kraftigare lampa med ännu högre lumen.  

Som nämnts ovan finns det olika typer av cykellampor och det är bra om du tar dig en funderare över hur långt och hur ofta du har tänkt cykla. Batteritiden på lampan är med andra ord något du bör kolla upp innan du slår till. Detta för att undvika att du står utan en fungerande cykelbelysning mitt uppe i cykelturen.   

Som du säkert vet har cyklar olika styrdiametrar så kolla även upp vilken diameter ditt styre har innan du köper framlampa. Lampornas fästen passar nämligen inte alla cykelstyren.  

I vår köpguide kan du läsa mer om cykelbelysning.  

Hur installerar jag min cykellampa fram på cykeln? 

Det är enkelt att installera en framlampa men det finns några saker att tänka för maximal säkerhet:  

1. Följ instruktionerna som medför just din cykellampa och se till att du monterat den korrekt. 
2. Rikta lampan så att den lyser upp vägen framåt men inte bländar andra trafikanter.
3. Se till att lampan inte är smutsig för maximalt ljus. Rengör lampan ofta! 
4. Ha koll på batteritiden och glöm inte att ladda lampan eller ha med dig batterier så att du inte riskerar att stå utan belysning.