Cykelkorg – en köpguide

2019/01/10

Cykelkorg

Är du på jakt efter en ny cykelkorg, men är osäker på vilka alternativ som finns marknaden, samt vilken utav dem som passar just dig och din cykel? Då har du hamnat helt rätt! Inte nog med att vi på Jarla Cykel erbjuder ett stort utbud av cykelkorgar, tänkte vi i denna artikel dela med oss av våra bästa tips och råd som underlättar ditt köp!

Innehåll

– Därför bör du använda en cykelkorg
– Olika typer av cykelkorgar
– Olika typer av korgfästen

Därför bör du använda en cykelkorg

Innan vi berättar mer om vilka olika typer av korgar som finns på marknaden och hur du går tillväga för att välja rätt, tänkte vi börja med att berätta om varför du bör använda en cykelkorg från första början.

Fördelarna med att använda en korg är många, men framförallt transformerar de snabbt och smidigt din cykel till ett praktiskt transportmedel med plats för diverse föremål. Något som exempelvis är perfekt om du ständigt kämpar med matpåsar från affären, paket, matsäckar till jobbet eller liknande. Det är nämligen inte ovanligt att man hänger eller försöker balansera dessa föremål på styret, vilket är en väldigt stor skaderisk.

Använder du dessutom en korg på cykeln kan du även skippa ryggsäcken, vilken annars kan orsaka problem med ryggen. Under höst- och vår kan det även vara praktiskt att ha en cykelkorg där du kan lägga ner varmare klädesplagg som mössa och vantar.

Olika typer av cykelkorgar

Likt de flesta cykeltillbehören finns det en mängd olika typer av korgar som erbjuder olika placeringsmöjligheter, användningsområden och utseende. När det kommer till cykelkorgar brukar man framförallt prata om två olika typer – de som fästes fram på cykelns styre och de som fästes bak på pakethållaren. 

Cykelkorg fram

Den klassiska cykelkorgen som fästes på cykelns framsida är fortfarande den mest använda korgtypen. De lämpar sig utmärkt att använda på i princip samtliga standardcyklar och erbjuder goda förvaringsmöjligheter och användningsområden. Perfekt för vardagliga ändamål!

Inte nog med detta så finns de även tillgängliga i en mängd olika material och utseenden, vilket gör att du garanterat hittar en som passar just dig och din cykel. Bland vårt sortiment hittar du bland annat ett stort utbud av klassiska cykelkorgar av stål i olika färger, samt härliga korgar av rotting bland mycket mer. 

Wald 1372 

Om du är på jakt efter en framkorg som är både snygg och stabil, kan vi varmt rekommendera dig att spana in korgen 1372 från populära Wald. Tack vare den robusta stålkonstruktionen är livslängden på korgen lång samtidigt som den klarar av att hålla lite tyngre last. Använd den med fördel på sportigare fixie-hojjar!

Läs mer om och köp Wald 1372.

Andra populära framkorgar från Wald inkluderar:

Wald 1392

Wald 157 Giant

Wald 198 Medium Plus

Wald 3133 QR

Wald 1392 med träbotten

Skeppshult fasta korg

Önskar du däremot en framkorg med ett mer klassiskt utseende, kan vi varmt rekommendera dig att kolla in Skeppshult korg i robust stålkonstruktion och maskat nät. Ett perfekt val för standardcyklar. Välj mellan en rad olika färger för att hitta den korg som passar just dig och din cykel.

Läs mer om och köp Skeppshult korg för fast montering.

Spectra rottingkorg

Ett annat populärt alternativ för standardcyklar är rottingkorgar. Föredrar du också en sådan kan vi tipsa om Spectras korg i konstrotting. En stor fördel är att den är försedd med lite grövre konstruktion, vilket resulterar i längre livslängd samtidigt som du kan lasta tyngre. Även denna går att få i en rad olika färger!

Läs mer om och köp Spectras rottingkorg.

Utöver detta hittar du följande framkorgar bland vårt sortiment:

Skeppshult Favorit 28

Spectra Rotting 28

Basil Dorset Medium

Spectra Rotting QR

Spectra korg 28”

Spectra korg 16-20”

Cykelkorg bak

Ett annat alternativ som blivit allt mer populärt under de senaste åren är cykelkorgar som fästes bak på pakethållaren. De finns även de som fästes på pakethållaren sida, även kända som sidokorgar. 

Här finns det inga generella riktlinjer för vilken korg som är bäst eller vilken du bör välja framför den andra. Det är helt enkelt en smaksak som kan variera från person till person!

Något som däremot kan vara bra att tänka på om du planerar att investera i en ny sidokorg, är att det snabbt kan uppstå en ojämn vikt. Något som innebär att det både kan bli svårare att cykla och parkera cykeln med hjälp av stödet. Vet du redan nu att du kommer packa din sidokorg tungt, kan det vara en bra idé att fundera över om du inte ska inhandla två för att få en jämnt fördelad vikt. 

Wald 582

Om du däremot föredrar korgar som fästes på pakethållaren, kan vi rekommendera Walds klassiska sidokorg 582. En praktisk korg som enkelt kan fällas ihop när den inte används och på så sätt inte ta någon plats.

Läs mer om och köp Wald 582.  

Atran Velo Large

Önskar du å andra sidan en korg som monteras direkt på pakethållaren och inte på sidan om den, kan du med fördel kika in Atran Velos cykelkorg för pakethållare i storlek large. En robust och tålig korg som rymmer hela 28 L och har en maxvikt på 10 kg. Perfekt om du exempelvis har varit och handlat matvaror.

Läs mer om och köp Atran Velo Large.

Spectra trådkorg i stål

Sist men inte minst skulle vi vilja tipsa om Spectras trådkorg i stål. En korg i robust konstruktion och med ett klassiskt utseende, perfekt för standardcyklar. Korgen monteras på sidan av pakethållaren och kan enkelt tas med tack vare det praktiska handtaget.

Läs mer om och köp Spectras trådkorg i stål.

Olika typer av korgfästen

Nu när du har bättre koll på varför du bör använda en cykelkorg, samt vilka olika alternativ som finns tillgängliga, tänkte vi berätta mer om de olika fästena som finns. När det kommer till korgfästen brukar man framförallt prata om fastmonterade och löstagbara fästen.

På många standardcyklar är det vanligt med fastmonterade cykelkorgar som fästes mot styrlagret. Detta är dock endast möjligt på cyklar med gängade styrlager, samt de med en stel gaffel. 

Det finns även andra fastmonterade alternativ som fungerar på det sätt att korgen fästs i styret, samt via ett stag i hjulnavet. Ett alternativ som är väldigt populärt på hybrid- och fixiecyklar där man oftast letar efter ett snyggare alternativ till de mer klassiska korgarna. Om du är på jakt efter denna typ av korgar, kan vi varmt rekommendera framkorgar från Wald, vilka är väldigt populära!

För dig som vill kunna ta av och på sin korg finns det även löstagbara korgar som fästes med hjälp av snabbfästen. Ett alternativ är de korgar som enkelt kan hängas på styret med hjälp av ”krokar”. Tänk dock på att vara försiktig så att du inte skadar bromsar, växlar och liknande på styret. 

Nyligen har det även tillkommit ett nytt snabbfäste kallat AVS. Det praktiska AVS systemet gör det möjligt att enkelt fästa korgen på pakethållaren bak eller fram. Detta kräver dock att du ha en pakethållare anpassad för AVS. Med hjälp av ett enkelt knapptryck kan du även enkelt ta lös den från pakethållaren, vilket exempelvis kan vara praktiskt om du ska handla. 

Köp din cykelkorg hos Jarla Cykel

Som nämnts i början av denna artikel erbjuder vi på Jarla Cykel ett stort utbud av både praktiska och snygga korgar. Korgar som passar alla typer av cyklar och behov. En annan fördel med att handla hos oss på Jarla Cykel är att vi finns både online och i fysisk butik i Stockholm.

Besök oss på Rådmansgatan 25 eller Gustavslundsvägen 175 i Stockholm, ring oss direkt på 08 – 20 06 76 eller skicka oss ett e-mail till [email protected] eventuella frågor eller funderingar. Varmt välkommen!