Cykelhjälm till 1-åring

2022/03/31

cykelhjälm 1 årDet finns en del att tänka på när det är dags att skaffa en hjälm till sin 1-åring. För att hitta en hjälm som passar finns det några tumregler som är bra att ha i åtanke. Det är viktigt för säkerheten att hjälmen sitter bra men det finns även mer eller mindre säkra typer av hjälmar.

Hitta en passande hjälm

Vid val av hjälm till din 1-åring är passformen det viktigaste. En hjälm i fel storlek kan förlora sin funktion och gör ingen eller mindre nytta vid ett fall. Börja med att mäta omkretsen på ditt barns huvud. Måttet där huvudet är som störst är det som sedan märker ut storleken. De minsta hjälmarna på marknaden brukar börja med 44 cm som minsta storlek. Vad som är normalt för en 1-åring är individuellt då storleken på deras huvuden kan skilja sig mycket.

Hjälmen ska sitta stadigt på huvudet och inte fara omkring, men den ska inte heller sitta så pass hårt att det krävs någon typ av kraft för att få på den. Det ska vara enkelt att både ta på och av hjälmen. Spännet ska kunna fästas under hakan så pass hårt att den håller hjälmen på plats, men inte så hårt att den orsakar obehag för barnet.

 

Säkerhet

Alla hjälmar är inte lika säkra och när det gäller att införskaffa hjälm till ett barn så litet som en 1-åring kan det kännas extra viktigt att säkerheten är den bästa. Även om du alltid har koll på ditt barn och inte låter det använda hjälmen vid annat tillfälle än när det är ämnat så är det bra att vara medveten om riskerna.

Det har inträffat olyckor där barn som lekt med en cykelhjälm på sig fastnat i exempelvis lekställningar och skadat sig eller till och med mist livet. När den typen av olyckor uppmärksammades började man märka upp hjälmar som är tillverkade för att öppnas om barnet skulle fastna och bli hängandes.

Hjälmarna som är säkra från denna typ av olycka har ett grönt spänne, vilket gör det lätt att särskilja dem från andra typer av hjälmar. Även om 1-åringar sällan ges möjlighet att leka utan uppsyn så rekommenderas det att man väljer en hjälm med ett grönt spänne. Hjälmen är skapad för att sitta så pass hårt att den inte öppnas vid en vanlig olycka.

En väldigt viktig regel när du skaffar en hjälm till ditt barn är att den ska vara CE-märkt. Du kan då vara säker på att kvaliteten är godkänd och hjälmen lever upp till en bra standard. Det är viktigt att hjälmen täcker hela huvudet, även bakhuvud och panna. Om hjälmen utsätts för stötar kanske den inte skyddar lika bra därefter. Därför är det bra att byta ut hjälmen om den fått stå emot yttre påfrestning.

 

Om barnet ogillar att använda hjälm

När ett barn får sin första hjälm är det oftast runt året och precis som med allt annat nytt kan det krävas lite tid att vänja sig. Det kan vara bra att öva på att ta på sig hjälmen innan det är dags för att nyttja den på riktigt. Att prova hjälmen korta stunder med god uppmuntran kan vara en bra början. För att öka motivationen hos barnet att ha på sig hjälmen kan det även hjälpa att skaffa en hjälm barnet tycker är fin. Det finns även roliga hjälmar med djurmotiv som kan göra barnet mer villigt att bära hjälmen.

 

Köp din cykelhjälm hos Jarla Cykel

Utforska vårt kompletta utbud inom hjälmar eller besök någon av våra butiker på Rådmansgatan 25 eller Gustavslundsvägen 175. Har du några frågor eller funderingar är du varmt välkommen att ringa oss direkt på 08 – 20 06 76 eller ett mejl till [email protected]