Cykelhandtag – en köpguide

2019/01/10

Cykelhandtag

Är du på jakt efter nya cykelhandtag, men funderar på vilken typ av handtag som passar till just din cykel? Då har du kommit helt rätt. Inte nog med att vi på Jarla Cykel erbjduer ett brett sortiment av cykelhandtag, tänkte vi i denna artikel dela med oss av nyttig information som underlättar ditt köp.

Innehåll

• Olika material och fästen
• Rätt handtag för ändamålet
• Avslutningsvis

Olika material och fästen

Likt många andra produkter så finns det cykelhandtag som är tillverkade av olika sorters material. Beroende på vilken cykel och vilka cykelvanor du har så passar vissa material bättre än andra. De allra vanligaste materialen och kombinationen av material är:

• Gummi
• Gummi och plast
• Aluminium och läder
• Läder 

Något som också kan vara bra att veta när det kommer till cykelhandtag är att det finns två olika typer av fästen. Det finns handtag som sitter fast på styret enbart med hjälp av friktion, samt ”Lock-on” handtag som fästes med hjälp av en klämring för att minimera risken för att handtaget börjar vrida sig på styret. Likt material så passar vissa typer av fästen bättre till vissa cyklar och cykelvanor. 

Rätt handtag för ändamålet

Ifall dina cykelhandtag har börjat bli slitna eller till och med gått sönder, är det dags att investera i ett par nya. På så sätt får du tillbaka det bekväma och stadiga greppet som du troligtvis är van med, samtidigt som du minskar friktionen som kan uppstå på grund av dåliga cykelhandtag. Men vilka handtag ska man egentligen välja? 

När det väl är dags att införskaffa sig nya cykelhandtag så är det viktigt att välja rätt handtag för ändamålet. Beroende på om du cyklar mountainbike (MTB), standardcykel eller racercykel så behöver du nämligen olika typer av handtag. 

Mountainbike

Ifall du cyklar mountainbike så är det viktigt att välja cykelhandtag som ger dig ett stadigt grepp för att kunna kontrollera cykeln på bästa sätt. Med tanke på vad handtagen kan bli utsatta för på en MTB så är det också viktigt att välja handtag som är slitstarka. 

Handtagen till MTB cyklar är tillverkade av gummi som vanligtvis är mjukare i jämförelse med handtag till andra cykeltyper och har en struktur för att öka fästet. Detta för att du ska kunna få det stabila greppet som önskas.

Tänk också på att välja ett par handtag med Lock-on fästen eller ett par handtag som sitter riktigt hårt med friktion så att de håller sig på plats.

I vårt sortiment hittar du bland annat cykelhandtagen Lizard Skins Charger som passar utmärkt till dig som är en inbiten MTB-fantast. 

Standardcykel/hybridcykel

Om du däremot tar dig fram på en standardcykel eller Hybridcykel så är valmöjligheterna större och du behöver inte begränsa dig till en specifik typ av handtag. Kanske föredrar du de mjukare MTB handtagen som ger dig bra manövreringsförmåga, eller också föredrar du ergonomiska handtag med extra komfort? Valet är upp till dig. 

På Jarla Cykel brukar vi dock rekommendera att man använder sig utav ergonomiska cykelhandtag. Likt MTB handtagen så brukar dessa också vara tillverkade av gummi. I vårt sortiment hittar du bland annat handtagen Bontrager Sattelite Elite Lock-On som passar utmärkt för vardagspendlingen mellan hemmet och jobbet.

För dig som däremot letar efter cykelhandtag som både ska hålla hög komfort och stil, kan vi varmt rekommendera Brooks läderhandtag.

Racercykel

Ifall du föredrar fart och tar dig fram på en racercykel, kan du däremot inte använda dig utav vanliga cykelhandtag. Då behöver du istället investera i en bra styrlinda som är lätt, mjuk och ger dig ett bra grepp.

I vårt sortiment hittar du bland annat Lizard Skins styrlinda som passar perfekt på din racercykel. Med tio olika patent i bagaget ligger det en hel del tid och test bakom denna styrlinda.

Avslutningsvis

Vi hoppas nu att du har bättre koll på vilka olika typer av material som de vanligaste handtagen är tillverkade av, vilka typer av fästen det finns, samt vilken typ av handtag som passar just din cykel. 

Tveka inte heller på att höra av dig till oss på Jarla Cykel ifall du har några ytterligare frågor eller funderingar. Du når oss enkelt på 08 – 20 06 76. Varmt välkommen!