Cykeldäck – en köpguide

2019/01/10

Cykeldäck

Är du på jakt efter nya cykeldäck, men är osäker på vilka som passar din cykel och dina behov? Då har du hamnat helt rätt! Inte nog med att vi på Jarla Cykel erbjuder ett stort utbud av däck för alla typer av cyklar och behov, tänkte vi i denna artikel dela med oss av tips och råd som underlättar ditt köp!

Innehåll

– Olika typer av cykeldäck
– Vad kännetecknar ett bra cykeldäck?
– Öka livslängden på dina däck

Olika typer av cykeldäck

Beroende på vilken typ av cykel du äger och vilka behov du har, finns det olika typer av däck som passar bättre än andra. För att underlätta ditt val har vi valt att dela in cykeldäcken i tre kategorier beroende på modell: Mountainbike (MTB), racer- och landsvägscykel, samt standard- och hybridcykel.

Däck till mountainbikes

Till skillnad från andra typer av däck är de till mountainbikes både bredare och större. Detta eftersom man ska få så bra fäste som möjligt på utmanande underlag. Det finns dock däck med en mängd olika bredder och vilken du ska välja är helt enkelt en smaksak!

Något som däremot kan vara intressant att veta är att de bredare däcken ger dig bättre fäste, medan de smalare ger dig ett sämre. Fördelarna med de smalare alternativen är dock att de ger dig mer fart.

Något annat som är viktigt att ha i åtanke när man ska investera i nya MTB däck är däckmönstret. Likt bredden på däcken är det högst individuellt vilket mönster man föredrar, men en riktlinje är att välja mönster beroende på underlag. Mer och djupare mönster är synonymt med bättre fäste, framförallt i blöta förhållanden, medan smärre mönster är synonymt med mindre fäste i väta men mer fart och bra fäste i torra förhållanden.

När du väl har hittat det däck som passar just dig och din cykel, kan du även prova att laborera med däcktrycket för att ge det olika egenskaper. Om du exempelvis önskar mer fäste kan du minska trycket för att få däcket att expandera över en större yta. Du kommer däremot inte få samma hastighet som tidigare. Självklart fungerar det även att göra tvärtom – att öka trycket för mer fart men mindre fäste. 

Oberoende av vilken typ av däck du är ute efter är det även viktigt att välja rätt dimension för att det ska passa på cykeln överhuvudtaget. För att kontrollera vilken diameter dina nuvarande däck har kan du enkelt kolla på sidan av däcket. När det kommer till mountainbikes finns det tre olika dimensioner att välja mellan:

– 26 tum (559mm)
– 27,5 tum (650B, 584mm)
– 29 tum (622mm)

Om du är på jakt efter ett par nya sulor till din mountainbike, kan du med fördel kika in följande produkter:

Bontrager XR2 Team Issue TLR

Från det välkända varumärket Bontrager kommer detta högpresterande MTB-däck av högsta kvalitet. Däcket är tävlingsbeprövat och ger ett bra grepp och ett lågt rullmotstånd, även på de mest utmanande underlagen.

Läs mer om och köp Bontrager XR2 Team Issue TLR.

Continental Cross King Protection 

Ett mångsidigt däck som tack vare sin grova mönstring ger ett säkert svänggrepp samt lättrullande egenskaper. Precis som ovanstående däck gör det sig utmärkt på alla typer av underlag.

Läs mer om och köp Continental Cross King Protection.

Schwalbe Nobby Nic Snakeskin EVO TL-Easy

Från populära Schwalbe kommer detta högkvalitativa och mångsidiga däck som gör sig utmärkt på vanliga cykelturer, under mountain-åkning eller på utmanande endurospår. Med andra ord ett däck som kan användas i alla lägen, oavsett väder och terräng.

Läs mer om och köp Schwalbe Nobby Nic Snakeskin EVO TL-Easy.

Däck till racer- och landvägscyklar

Om du är ute efter nya däck till din racer- eller landsvägscykel är dessa betydligt smalare än de som används till mountainbikes. Detta eftersom man ska få maximal fart. Likt MTB däck finns de däremot i en mängd olika bredder och även här är det tycke och smak som avgör. Tänk dock på att ram och broms på racercyklar begränsar bredden något.

De äldre däcken som användes på racercyklar var betydligt smalare än de som används idag. Vanliga storleken var bara för något år sedan 23mm, medan man idag använder sig utav en bredd på cirka 25-28mm då man insett att det inte påverkar rullmotståndet något men ger bättre komfort. Om du äger en äldre cykel med 23mm däck är det oftast inga problem att montera lite bredare och därmed bekvämare däck.

Något annat du bör fundera över är om du föredrar slicks eller mönstrade däck. Om du vill nå högre hastigheter rekommenderar vi att du väljer slicks men önskar du däremot ett bättre fäste i t.ex. regn bör du istället välja mönstrade däck. 

När det kommer till racercyklar använder de sig av däck med storleken 28 tum (622mm). 

Om du är på jakt efter nya däck till racerhojen, rekommenderar vi dig att kika in följande produkter:

Continental Gatorskin Duraskin

Ett marknadsledande däck bland landsvägscyklar. Mycket tack vare dess goda punkteringsskydd och långa livslängd. Att den reptiliska designen ger ett utmärkt grepp och lågt rullmotstånd hjälper såklart också till!

Läs mer om och köp Continental Gatorskin Duraskin.

Pirelli P Zero Velo

Från italienska Pirelli kommer detta högpresterande landsvägsdäck som på ett optimalt sätt kombinerar lågt rullmotstånd och vått grepp. Tack vare däckets unika teknologier (FGD och ICS) skapas bästa möjliga förutsättningar efter vägen. En trotjänare under många mil framöver.

Läs mer om och köp Pirelli P Zero Velo.

Continental Grand Prix 4-season

Ett högteknologiskt däck med många goda egenskaper. Däcket är bland annat punkteringssäkert och kan användas på de allra tuffaste underlagen, inklusive snö och väta. Perfekt för turer under höst och vår!

Läs mer om och köp Continental Grand Prix 4-season.

Däck till standard- och hybridcyklar

När det kommer till standard- och hybridcyklar gäller det egentligen att tänka på samma saker som ovanstående modeller – att däcken har rätt dimensioner, samt att du väljer ett mönster som passar dina behov. På dessa typer av cyklar använder man sig vanligtvis av däck med storleken 28 tum (622mm). På äldre standardcyklar kan det förekomma en äldre 28″-dimension som är 635mm samt två olika varianter av 27″, 584mm och 609mm. 

Om du är på jakt efter nya sulor till din standard- eller hybridcykel, kan du med fördel kika in följande däck:

Bontrager CX0 Team Issue TLR Cyclocross

Från amerikanska Bontrager kommer detta lättviktiga och slitstarka däck med Hard-Case Lite-teknik. Ett prisvärt och högpresterande däck som gör sig utmärkt på de flesta typer av underlag.

Läs mer om och köp CX0 Team Issue TLR Cyclocross.

Schwalbe Standard 54-428

Ett tvättäkta standarddäck som gör sig utmärkt för vanliga cykelturer. Med andra ord ett prisvärt däck som gör sitt jobb!

Läs mer om och köp Schwalbe Standard 54-428.

Vad kännetecknar ett bra cykeldäck?

Nu när du har bättre koll på vilka olika typer av cykeldäck som finns, samt hur du går tillväga för at välja rätt, tänkte vi berätta mer om vad som kännetecknar ett bra däck!

Likt mycket annat så stämmer även uttrycket “du får vad du betalar för” när det kommer till cykeldäck. Många utav de billigare däcken har nämligen en låg gummihalt, vilket gör att de slits snabbare samtidigt som du inte får lika bra fäste. Bra däck ska alltså ha en hög gummihalt.

Ett annat bra sätt att kontrollera kvalitén på cykeldäck är att kolla vad de har för TPI, vilket är en förkortning för Treads Per Inch. Ju högre TPI ett däck har desto bättre är kvalitén. Med andra ord anger detta värde hur många lager däcket är uppbyggt av. 

Öka livslängden på dina däck

För att slippa köpa nya däck med jämna mellanrum finns det ett par saker du kan göra för att öka livslängden på dem. Det allra bästa du kan göra för att öka livslängden på dina cykeldäck är att hålla uppe lufttrycket. 

Kontrollera på däckets sida vad maxtrycket är och försök hålla det så nära detta som möjligt. På så sätt förhindrar du nämligen att däcken spricker på sidan, vilket annars är en vanlig orsak till att man blir tvungen att investera i nya. 

När det kommer till MTB är det inte rekommenderat att alltid ha nära maxtryck då detta försämrar greppet och din upplevelse i skogen. Understig dock aldrig lägsta rekommenderade tryck för lång hållbarhet och minskad risk för punktering.

Köp dina cykeldäck hos Jarla Cykel

Som nämnts i början av denna artikel erbjuder vi på Jarla Cykel ett stort utbud av högkvalitativa cykeldäck för alla typer av behov från välkända tillverkare som Continental, Schwalbe och Bontrager.

En annan fördel med att handla hos oss är att vi finns både online och i fysisk butik i Stockholm. I butiken har du även möjligheten att lämna in din cykel på vår verkstad få hjälp med däckbytet.

Besök oss på Rådmansgatan 25 eller Gustavslundsvägen 175 i Stockholm eller ring oss direkt på 08 – 20 06 76 vid eventuella frågor eller funderingar. Varmt välkommen!