Kan en elcykel gå i 45 km/h?

2024/09/18

elcykel 45 km hUndrar du hur snabbt en elcykel kan gå? Klassas det som en elcykel om den går i 45 km/h? Här förklarar vi skillnaden mellan olika typer av eldrivna cyklar och vad som gäller för att cykla i olika hastigheter.

Hur snabbt kan en elcykel gå?

En vanlig elcykel assisterar dig upp till 25 km/h, vilket är vad lagen tillåter för att den ska klassas som just en cykel. Du får trampassistans från en elmotor, men så fort du når 25 km/h eller slutar trampa, så stängs motorn av. För dessa elcyklar krävs ingen försäkring eller hjälm (även om vi alltid rekommenderar hjälm!), och de följer samma regler som en vanlig cykel i trafiken.

Men när vi talar om en elcykel som kan gå upp till 45 km/h, syftar vi egentligen på en “Speedbike” eller “Speed Pedelec”, som är en annan typ av elcykel. De är utformade för att ge trampassistans upp till 45 km/h, vilket innebär att de är betydligt snabbare än vanliga elcyklar. Denna snabbhet kräver dock att du följer vissa regler som påminner om dem för mopeder.

Vad krävs för att köra en elcykel i 45 km/h?

En speedbike kan ge dig elassistans upp till just 45 km/h, men för att köra en sådan krävs det lite mer ansvar. Du måste till exempel:

– Ha en trafikförsäkring

– Använda hjälm

– Ha en registreringsskylt

– Ha AM-körkort (moped klass I) om du inte redan har ett körkort för bil eller MC

Elmoped – vad är skillnaden?

En elmoped kan gå i olika hastigheter beroende på klassificeringen:

– Moped klass II – max 25 km/h, precis som en vanlig elcykel, men med den skillnaden att du inte behöver trampa. Elmopeden drivs av en motor och du kan helt förlita dig på den.

– Moped klass I – max 45 km/h, vilket är samma som för en speedbike. Men en elmoped räknas som ett motorfordon och behöver följas av samma regler som gäller för vanliga mopeder, till exempel krav på registrering och försäkring.

Vad är bäst för dig – elcykel eller speedbike?

Om du funderar på vilken typ av eldriven cykel som passar dig bäst är det bra att tänka på vad du främst vill använda cykeln till. En vanlig elcykel är perfekt för de flesta – den hjälper dig att ta dig fram smidigt i stan, på landsvägar eller kanske till och från jobbet, utan att du behöver anstränga dig för mycket. Du kan fokusera på att njuta av turen, och låta motorn göra resten.

Om du däremot vill ha högre fart och planerar att pendla längre sträckor där tid är viktig, kan en speedbike vara ett riktigt bra alternativ. Men tänk på att det är en lite större investering – både vad gäller kostnad och ansvar med tanke på försäkringar, registrering och körkort.

Hitta din elcykel hos Jarla Cykel

Hos oss på Jarla Cykel kan vi guida dig rätt och hjälpa dig hitta den elcykel som passar just dina behov. Vi har ett team av erfarna cykelexperter som alltid är redo att ge dig råd och hjälpa dig att hitta rätt modell. Ta en titt på vårt sortiment av elcyklar och kontakta oss om du har några frågor.