Byta rulltrissor – så gör du

2021/03/22

Byta rulltrissor

Rulltrissorna fyller en viktig funktion på din cykel. Det är nämligen en av de komponenter som ser till att kedjan och växlarna fungerar som de ska. Här tänkte vi därför berätta mer om hur du går tillväga för att byta ut rulltrissorna på din cykel!

 

Innehåll 

– Olika typer av trissor

– När behöver man byta trissor?

– Så byter du trissor på din cykel

 

Olika typer av trissor

På en cykel finns det olika typer av trissor. Dessa inkluderar styr- och spänntrissor. Ibland brukar man däremot benämna dessa två med ett och samma namn: bakväxeltrissor. Något som inte är särskilt konstigt med tanke på att trissorna är de små kugghjulen som sitter i bakväxeln.

 

Vad är en styrtrissa?

Det övre kugghjulet kallas för styrtrissa. Den ser till att kedjan ligger rätt över vald växel i kassetten.

 

Vad är en spänntrissa?

Det nedre kugghjulet kallas för spänntrissa. Precis som namnet antyder hjälper den till att hålla kedjan sträckt, vilket i sin tur säkerställer optimala växlingar med minimalt rassel.

 

När behöver man byta trissor?

En tumregel är att byta ut trissorna när de börjar bli slitna. Något som du främst upptäcker genom att inspektera trissornas tänder/taggar/kuggar. När dessa har blivit nednötta är det dags att byta ut dem.

Det finns också ett annat tecken som tyder på att det är dags att byta ut trissorna, om lagren inuti trissorna är så pass slitna att de kan röras väldigt mycket i sidled. En bra och fungerande trissa ska inte kunna röra sig i sidled!

I värsta fall kan det även vara så att lagren är så pass slitna att trissorna inte längre kan snurra.

 

Så byter du trissor på din cykel

Om du upplever något av ovanstående problem är det dags att byta ut trissorna på din cykel. Men hur lyckas man egentligen med detta? Nedanför berättar vi mer om hur du går tillväga för att genomföra bytet på egen hand:

 

1. Införskaffa nya trissor

Det allra första du måste göra är såklart att införskaffa nya trissor. Beroende på vilket fabrikat och modell du har på din växel, kan valet av produkt skilja sig åt. Det är därför viktigt att ta reda på vilka trissor som passar till din växel.

Utforska vårt kompletta utbud av rulltrissor eller hör av dig till oss om du är osäker på vilka trissor som passar till din cykel. Du är också varmt välkommen att besöka någon av våra butiker i Stockholm.

 

2. Växla tills kedjan ligger på de minsta kugghjulen

När du väl har införskaffat nya trissor och är i färd med att genomföra bytet, börjar du med att växla tills dess att kedjan befinner sig på de minsta kugghjulen både fram och bak. Det leder till att kedjan inte är lika spänd, vilket underlättar vid bytet.

 

3. Ta bort kedjan helt och hållet

Ett annat alternativ är att ta bort kedjan helt och hållet.

 

4. Skruva lös trissorna

Nästa steg är att skruva lös trissorna, vilka vanligtvis sitter fast med en 3 mm insexskruv.

 

5. Montera de nya trissorna

Därefter är det bara att montera de nya trissorna på samma enkla sätt som de gamla demonterades. Kontrollera ifall det finns någon markering (vanligtvis A och B) som talar om vart trissorna ska monteras, samt ifall de finns några pilar som tyder på att de är rotationsbestämda.

 

Ta hjälp av Jarla Cykel

Saknar du den tid eller kunskap som krävs för att byta trissor på egen hand? Då är du varmt välkommen att vända dig till oss på Jarla Cykel. Vår kompetenta personal hjälper dig gladeligen med bytet!

Kontakta oss för att boka en tid eller besök någon av våra kombinerade butiker och verkstäder på Rådmansgatan 25 eller Gustavslundsvägen 175.