5 sätt att effektivisera din cykelträning

2019/01/10

Cykelträning

När det kommer till cykelträning finns det många faktorer som dels kan effektivisera träningen, men även göra den roligare. I denna artikel tänkte vi därför dela med oss av våra 5 bästa tips för att effektivisera din träning – oavsett erfarenhet. 

Innehåll

– Vardagscykling
– Välj rätt cykel
– Träning och stretching
– Hjälpsam utrustning
– Använd friskvårdsbidraget för Bike-fit

Vardagscykling

När det kommer till cykling är det en både enkel, effektiv och rolig motionsform som de flesta klarar av. Även om det bara handlar om att cykla fram och tillbaka från jobbet kan det göra stor skillnad för både kondition och muskler. 

Om man jämför cyklingen med andra motionsformer som löpning är den dessutom mycket mer human mot kroppen. Något som även gör att personer med exempelvis knäbesvär kan motionera mer frekvent. 

En del ser på cyklingen som en materialsport och tror att man måste spendera väldigt många tusenlappar för att kunna cykelträna. Som vi nämnde ovan så räcker det dock många gånger att cykla fram och tillbaka från jobbet för att få sig ett gott träningspass. Vårt första tips är därför att inte fokusera allt för mycket på sin utrustning, utan istället fokusera på att komma igång med cyklingen. 

Har man väl kommit igång är chansen stor att man får mersmak, börjar cykla oftare och längre sträckor, vilket i sin tur kan leda till att man uppgraderar sin cykel. Eller kanske får man modet att ge sig på någon annan form av cykling som mountainbike (MTB)? 

Välj rätt cykel

Att cykla ska vara roligt och då gäller det att man väljer rätt typ av cykel. Om man då vill aktivera sig mer i vardagen genom att cykla till jobbet, kan det gott och väl duga med en vanlig standardcykel eller citybike. 

Gillar man däremot mer fart och fläkt kanske man vill investera i en MTB och börja träna på så sätt. Är man mer hängiven i sin motionsträning vill man kanske hellre införskaffa sig en landsvägs- eller racercykel för att kunna cykla flera mil åt gången. 

Oavsett till vilken nivå du vill ta din träning så finns det en cykel som möter dina behov. Det enda du behöver fundera över är vilken typ av cykling som bäst passar dig och dina träningsmål. 

Träning och stretching 

Har du väl bestämt dig för att gå in mer helhjärtat i ditt tränande kan det även vara en bra idé att stärka viktiga kroppsdelar, samt stretcha efter varje träningsrunda. Ett bra tips är att träna sin bålstyrka, vilket går att göra genom enkla övningar som plankan eller marklyft. Det är också bra att öka styrkan i andra kroppsdelar såsom låren, vaderna och ryggen.

För att undvika skador och arbeta förebyggande mot ömma muskler är det också en bra idé att stretcha efter varje träningspass. Framförallt är det viktigt att stretcha rumpan, låren, vaderna, ryggen och höfterna.

Hjälpsam utrustning

När du väl har kommit igång och börjat med längre turer, kan det vara tacksamt att investera i annan hjälpsam utrustning. Framförallt brukar vi rekommendera att man införskaffar sig ett par bra cykelbyxor och cykelskor.

Cykelbyxor

Genom att investera i ett par bra cykelbyxor med padding minskar du luftmotståndet samtidigt som hela turen blir mer bekväm. Du minskar alltså chanserna att få ont i rumpa och skrev, vilket är annars är vanligt under längre turer.

Cykelskor

Med cykelskor får du mer ut av din cykling samtidigt som hela upplevelser blir bekvämare. Cykelskornas styvare sula gör att kraften från hela benet utnyttjas, vilket gör att ditt rundtramp blir mycket bättre. Du får mer ut av din träning och det blir roligare att cykla!

Det är viktigt att välja skor med rätt hårdhet. Vanligtvis brukar vi rekommendera mer ovana cyklister att välja en mjukare sula, medan den som redan cyklar mycket ska välja en hårdare. Under skorna monteras klipps att fästa vid pedalerna. För den som vill finns pedaler som går att använda både med cykelskor och med vanliga skor.

Använd friskvårdsbidraget för Bike-fit?

Oavsett erfarenhet är det viktigt att din cykel är inställd för att uppnå maximal effektivitet, kraft och komfort, vilket är möjligt genom en så kallad Bike-fit. I och med en Bike-fit får du hjälp av vår professionella personal som på detaljnivå går igenom och justerar cykeln efter din kropp.

På så sätt får du bästa möjliga sittposition och slipper problem som annars är förknippade med dålig sittposition:

– Minskad kraft
– Biomekanisk ineffektivitet
– Obehag
– Skador
– Kroniska överbelastningsskador

Det har tidigare gått att använda ditt friskvårdsbidrag till att göra en Bike-fit. Tyvärr är detta nu borttaget av skatteverket, men det är ändå väl investerade pengar för att slippa eventuellt obehag och smärta.

Besök oss på Rådmansgatan 25 eller Gustavslundsvägen 175 i Stockholm, ring oss direkt på 08 – 20 06 76 vid eventuella frågor eller tidsbokning, varmt välkommen!