Cykellyse – en köpguide
2019/01/10Funderar du på att investera i nya cykellysen, men är osäker på vilka regler som gäller? Eller är du osäker på vilken typ av belysning som passar dina ändamål? Då har du hamnat helt rätt. Inte nog med att vi på Jarla Cykel erbjuder ett brett sortiment av cykellysen, vi tänkte även i denna artikel dela med oss av nyttig information som underlättar ditt köp.
Innehåll
• Vad säger lagen?
• Rätt belysning för ändamålet
• Montera lamporna på rätt sätt
• Bonustips
• Avslutningsvis
Vad säger lagen?
Att du som cyklist ska vara synlig för dina medtrafikanter i mörkret är inte bara sunt förnuft utan även ett lagkrav. Men vad säger egentligen lagen?
I trafikförordningen (SFS 1998: 1276) och Transportstyrelsens författningssamling (TSFS 2010: 144) finns det ett flertal föreskrifter som handlar om cykellysen och de krav som ställs på dem.
Transportstyrelsens författningssamling tagit sig tiden att förtydliga informationen så att den ska vara lättare att tolka. I denna författningssamling står följande:
• En cykel som ska framföras i mörker måste vara utrustad med en lykta baktill som kan visa rött ljus bakåt (baklykta). Lyktan måste kunna ses på ett avstånd av 300 meter.
• Cykeln måste också vara utrustad med en strålkastare framtill som kan avge vitt eller gult ljus framåt. Ljusstyrkan måste vara så pass stark att cykeln kan framföras i mörkret på ett betryggande sätt.
Alternativt måste cykeln vara utrustad med en lykta framtill som kan visa ett vitt eller gult ljus framåt och tydligt kunna ses på ett avstånd på av 300 meter.
• En baklykta som finns monterad på cykeln får avge blinkande ljus om blinkfrekvensen är minst 200 blinkningar per minut.
• Om strålkastaren har ett bländande ljus ska den snabbt kunna bländas av.
• Cykeln skall alltid ha reflexer, oavsett dagsljus eller inte och i kombination med belysning.
Om du är intresserad av att läsa mer om de andra föreskrifterna som finns, kan du med fördel läsa Transportstyrelsens författningssamling om cyklar.
Rätt belysning för ändamålet
Som vi har nämnt tidigare så ska cykelns belysning vara så pass stark att den kan ses på 300 meters avstånd i mörker. Beroende på ändamålet så krävs dock olika typer av belysning.
Inom branschen brukar man säga att det finns cykelbelysning som används för att du ska synas, respektive belysning som används för att du ska se och synas. Kort och gott ”att synas eller se och synas”.
Beroende på ändamålet så krävs det bland annat olika typer av cykelbelysning som passar när du ska:
• Cykla i stan
• Cykla på belysta vägar
• Cykla på landsvägar som är obelysta
• Cykla off-road i skogen
Cykla i stan och på belysta vägar
Om du planerar att enbart cykla i stan så finns det vanligtvis gott om belysning som gör att du ser vart du cyklar. Vid dessa fall så behöver du endast cykellysen som får dig att synas.
I de flesta fall så räcker det med mindre LED lysen som enkelt kan fästas tillfälligt på styret eller sadelröret. I vårt sortiment hittar du bland annat cykellysena Reelight 150, Reelight City Supreme Steady och Cateyes belysningspaket som passar bra för dessa ändamål.
Cykla på landsvägar som är obelysta
Om du däremot planerar att cykla på landsvägar som är helt obelysta krävs det kraftfullare belysning. Du behöver alltså lysen som får dig att både se och synas. Vid dessa fall rekommenderar vi kraftfullare LED lysen såsom Cateye Volt 300 eller Cavo 1000 Lumen.
Cykla off-road i skogen
Ifall du är en inbiten MTB-fantast som gillar att cykla off-road i skogen även under mörkare perioder krävs väldigt bra belysning.
Vi brukar också rekommendera att man investerar i en bra pannlampa för att kunna se vad som sker även runt omkring. I vårt sortiment hittar du bland annat cykellysena Cateye Volt 300 och Cavo 1000 Lumen som passar riktigt bra för dessa ändamål.
Montera lamporna på rätt sätt
Ett stort problem i cykeltrafiken idag är att många cyklister monterar lamporna utan att tänka på hur de är riktade. Detta medför att många framlampor bländar andra trafikanter, vilket kan få förödande konsekvenser. Det är också vanligt att baklampor monteras så att de täcks av t.ex. en väska på pakethållaren eller riktas åt fel håll vilket gör att cyklisten inte syns ordentligt bakifrån.
För att inte blända dina medtrafikanter eller bli påkörd bakifrån bör du därför tänkta på att rikta framlampan mot vägbanan och inte i ögonen på mötande trafik samt se till att inget täcker baklampan och att den är riktad rakt bakåt.
Bonustips
Innan vi sammanfattar och avslutar denna artikel så skulle vi vilja passa på att tipsa om vårt belysningsset Bontrager Transmitr. Ett trådlöst lampset som är helt makalöst bra på alla sätt. Med detta set har du nämligen möjligheten att styra dina lampor med en fjärrkontroll som monteras på styret. Du har dessutom möjligheten att koppla fler lampor till systemet och då använda baklamporna som blinkers!
Kort och gott en mycket uppskattad produkt som får dig att stå ut bland dina medtrafikanter. Viktigast av allt är dock att den ökar trafiksäkerheten.
Avslutningsvis
Vi hoppas nu att du har bättre koll på vilka regler som gäller när det kommer till cykelbelysning, samt hur du går tillväga för att hitta rätt lampor för ändamålet och slutligen montera dem på rätt sätt.
Tveka inte heller på att höra av dig till oss på Jarla Cykel ifall du har några ytterligare frågor eller funderingar. Du når oss enkelt på 08 – 20 06 76. Varmt välkommen!