Träna inför Vätternrundan
2019/01/10Planerar du att cykla Vätternrundan? Då har du en spännande och rolig utmaning framför dig, men även mycket träning! I denna artikel tänkte vi därför dela med oss av våra bästa tips om hur du kan träna inför Vätternrundan.
Innehåll
– Se till att ha många mil bakom dig
– Gör en längre runda
– Välj rätt mat
– Hitta rätt grupp
– Klä dig rätt
Se till att ha många mil bakom dig
Det må låta som en klyscha, men en av de allra viktigaste förberedelserna är att se till att ha så många mil som möjligt bakom dig. Du bör därför tidigt ställa in dig på att det kommer krävas en hel del timmar på cykelsadeln innan du ställer dig på startlinjen.
Som fingervisning brukar man säga att det krävs 100 mil på cykeln innan man ger sig på Vätternrundan. Att cykla 100 mil må låta som ett oåtkomligt mål, men ser du det på nedanstående sätt inser du snabbt den siffran inte är så pass otillgänglig som vid första tanke:
Låt oss säga att du i snitt cyklar 20 km/h, vilket är en relativt vanlig hastighet för många. En mil tar således 30 minuter, vilket innebär att 100 mil tar 50 timmar att genomföra. Börjar du förbereda dig inför loppet 12 veckor i förväg innebär det att du endast behöver lägga 4 timmar på träning i veckan.
Gör en längre runda
Som en del av förberedelserna bör du även se till att göra åtminstone en längre cykelrunda för att pröva på hur det känns. Det behöver inte nödvändigtvis vara en sträcka på 30 mil, men se till att åtminstone ha provat på halva den sträckan. På så sätt har du en bättre förståelse, både fysiskt och psykiskt, av hur det kommer att kännas i mitten av juni.
Välj rätt mat
Kosten kommer självklart vara en viktig del både innan och under loppet. Ett bra tips är att redan under träningsperioden testa olika typer av mat under cyklingen. Under dessa långa och intensiva lopp reagerar nämligen vissa dåligt på vissa typer av mat. En dålig mage är ingenting du vill råka ut för under Vätternrundan…
Hitta rätt grupp
Oavsett om du cyklar ensam eller tillsammans med någon så kommer det hjälpa dig oerhört mycket att ha hittat rätt grupp. Genom att hitta och välja rätt grupp kommer loppet att bli både roligare och mer motiverande.
Ett bra tips är att inte bli för stöddig och överskatta sin egen förmåga. Försök istället hitta en grupp där den första tredjedelen känns lätt, det kommer att löna sig resterande delar.
Klä dig rätt
När det kommer till långdistanslopp som Vätternrundan, där det kan hända att man startar på natten och går i mål på eftermiddagen, kan kläderna vara en stor utmaning. Med tanke på de stora temperaturskillnaderna och riskerna för både regn och solsken är det däremot inte helt lätt att veta vad man ska ha på sig. Ett bra knep är att klä sig lager på lager och satsa på tunna plagg som kan tas av eller på vid behov.
Följande klädesplagg är att rekommendera:
– En funktionströja som har möjlighet att både hålla dig varm och torr.
– En kortärmad cykeltröja med lång dragkedja.
– En tunnare väst eller regnjacka.
– Ett par handskar.
Träna även på att klä av och på dig på cykeln. Det kommer hjälpa dig väldigt mycket under loppets gång.
Avslutningsvis
Vi hoppas nu att du har gott om träningsinspiration inför ditt kommande lopp på Vätternrundan. Om du är i behov av att inhandla rätt utrustning inför loppet, kan du med fördel göra det hos oss på Jarla Cykel.
En stor fördel med att handla hos oss på Jarla Cykel är att vi finns både online och i butik i Stockholm. Besök oss på Rådmansgatan 25 eller Gustavslundsvägen 175 i Stockholm, ring oss direkt på 08 – 20 06 76 vid eventuella frågor eller funderingar. Varmt välkommen!