Cykellås – en köpguide

2019/01/11

Cykellås

Att bli av med sin gamla trotjänare är troligtvis alla cykelägares värsta mardröm. Genom att investera i ett gediget lås och låsa din cykel på rätt sätt, minimerar du dock chanserna att råka ut för en cykelstöld. Med anledning av detta tänkte vi i denna artikel dela med oss av hjälpsamma tips och råd som underlättar ditt köp av.

Innehåll

– Cykelstölder – ett stort problem
– Olika typer av cykellås
– Så låser du din cykel på bästa sätt

 

Cykelstölder – ett stort problem

Att det stjäls många cyklar är troligtvis ingen nyhet för någon. Men hur många cykelstölder sker det egentligen årligen? Enligt uppgifter från BRÅ – Brottsförebyggande Rådet – uppgav nästan 7% av de svenska hushållen att dem blivit utsatta för en cykelstöld under 2017. En siffra som motsvarar cirka 295 000 hushåll. Samma år anmäldes 65 000 stölder till Polisen.

Som du kan se är dessa stölder ett stort problem. Kollar man däremot på vilka cyklar det är som faktiskt blir stulna, hittar man snabbt ett mönster. Det är nämligen cyklar som inte låses fast eller också låses fast med ett icke godkänt lås som blir stulna. Om det gäller en fräck mountianbike eller gammal rishög spelar mindre roll. 

Olika typer av cykellåser

När det kommer till cykellås brukar man vanligtvis dela in dem i två olika kategorier – godkända lås och ej godkända lås. Vad som skiljer dem åt reder vi ut nedanför:

Godkända cykellås

I Sverige finns en förening som heter SSF – Svenska Stöldskyddsföreningen. En förening som bland mycket annat arbetar med att testa och godkänna cykellås. Att ens cykel är låst med ett SSF-certifierat lås är oftast en förutsättning för att få ersättning från försäkringsbolagen (ifall den skulle bli stulen).

Bland de godkända låsen återfinns bygel- och blocklås respektive kättingar. Inga kodlås är godkända enligt SSF då dessa anses kunna manipuleras. Inte heller vajrar är godkända. Endast solida lås av ovanstående modeller. 

Även om man endast pratar om godkända lås, finns det en mängd olika saker som skiljer dem åt. Både när det kommer till pris och säkerhet. Detta beror på att man vid testerna använder sig av olika faktorer, varav de två främsta är: 

1. Hur lång tid det tar att bryta upp låset.
2. Hur pass användarvänligt låset är.

I praktiken innebär detta exempelvis att ett ABUS-lås med säkerhetsnivå 15 inte behöver ta längre tid att bryta upp än ett med nivå 12. Istället kan det innebära att låset är mer användarvänligt och därav förtjänar en högre nivå.

Bonustips: Vi rekommenderar att man alltid kompletterar ett blocklås med kätting eller bygel. Om inte kan cykeln enkelt forslas bort.

Ej godkända lås

Till de icke godkända låsen hör enklare varianter såsom vajerlås. Dessa är oftast tillverkade av tunnare och bräckligare material, vilket gör att dem enkelt kan forceras med hjälp av bultsax eller andra liknande verktyg. 

Sammanfattningsvis

Att investera i ett godkänt lås är oftast en förutsättning för att din cykel inte ska bli stulen. Det är också någonting som krävs för att du ska få någon ersättning från försäkringsbolagen vid en eventuell stöld. 

I slutändan är det dock upp till en själv att avgöra vilket lås som är lämpligt. Man får helt enkelt fundera på hur pass rädd man är som sin cykel, samt vart den står parkerad, om det finns någon bevakning etc. 

Så låser du din cykel på bästa sätt

– Lås alltid din cykel på en väl upplyst plats där mycket folk passerar.
– Lås och förankra din cykel i ett stabilt objekt.
– Säkra dina hjul med en separat låskedja eller ett komponentlås.
– Lås din cykel hemma.
– Använd alltid ett lås.
– Se till att ”fylla upp” låset så mycket det går.

Köp ditt lås hos Jarla Cykel

På Jarla Cykel är vi väl medvetna om hur viktigt det är med säkerhet. Vi erbjuder därför ett stort utbud av både godkända och icke godkända cykellås från välkända varumärken som ABUS, Hiplok och Kryptonite.

En annan stor fördel med oss är att du kan handla både på nätet eller i våra butiker i Stockholm. Besök oss på Rådmansgatan 25 eller Gustavslundsvägen 175, ring oss direkt på 08 – 20 06 76 vid eventuella frågor eller funderingar.