Vobblande bakhjul på cykel – orsak & lösning

2020/11/16

Vobblande bakhjul cykel

Upplever du att bakhjulet på din cykel vobblar? Då är du inte ensam. Detta är ett vanligt problem som drabbar många cyklister. Vi tänkte därför berätta mer om vilka potentiella orsaker och lösningar som finns till problemet!

 

Möjliga orsaker och lösningar till ett vobblande hjul

Som tidigare nämnts är problem med bakhjulen vanliga. Det är också ett problem som kan ha många möjliga orsaker och lösningar. Nedanför redogör vi därför för några av de allra vanligaste:

 

Problem: ojämn ekerspänning

Ett av de allra vanligaste problemen är att spänningen i ekrarna är ojämn. Något som kan ha orsakats i samband med att hjulet fått sig en smäll. Som ett resultat av detta kan hjulet kännas skevt och börja vobbla.

 

Lösning: rikta upp hjulet

För att få bukt med detta problem kan det, om du har tur, räcka med att rikta hjulet och spänna ekrarna. Information om hur du lyckas med detta hittar du i vår tidigare artikel ”Rikta cykelhjul – så gör du”.

Är fälgen allt för skadad kan det vara så att du blir tvungen att byta ut den.

 

Problem: trasig eker

Ett annat vanligt problem är att en eller flera ekrar är trasiga. Det kan också vara så att de har gått av och lossnat helt och hållet. Även detta kan resultera i ett ostabilt och vobblande hjul.

 

Lösning: byt ekrar

För att få bukt med detta problem hjälper det oftast att byta ut de skadade eller missande ekrarna. Även detta har vi sammanställt en komplett steg-för-stegguide om – ”Så gör du för att byta eker på cykeln”.

 

Problem: slangen ligger fel

Om vobblandet inte kan härröras till ojämn ekerspänning eller trasiga ekrar, kan det bero på att slangen ligger fel inuti hjulet.

 

Lösning: justera slangen

Om du misstänker att slangen är orsaken till problemet kan du släppa ut luften från däcket och kontrollera den. Säkerställ först och främst så att den verkar hel. Kontrollera även så att det inte finns något smuts eller skräp på fälgen samt att fälgbandet är helt. Ta bort eventuell smuts och byt ut fälgbandet om det behövs. Därefter kan du sätta tillbaka slangen. Var noga och säkerställ att den ligger rätt!

Kvarstår problemet så kan du vara tvungen att byta ut slangen.

 

Ta hjälp av Jarla Cykel

Vi hoppas att du nu har bättre koll på vilka möjliga orsaker och lösningar som finns till ett vobblande bakhjul på cykeln. Behöver du inhandla några komponenter för att få bukt med problemet, kan du med fördel göra det hos oss på Jarla Cykel.

Hos oss hittar du ett stort utbud av bl.a. däck, slangar, ekrar, fälgar, fälgband och mycket annat. Utforska vårt välfyllda sortiment online eller besök någon av våra kombinerade butiker och cykelverkstäder i Stockholm. Här kan du dels inhandla nya komponenter eller också få hjälp att lösa problemet i verkstaden!

Du hittar oss på Rådmansgatan 25 eller Gustavslundsvägen 175. Det går också bra att ringa oss direkt på 08 – 20 06 76 eller skicka ett mejl till info@jarlacykel.se vid eventuella frågor eller funderingar, varmt välkommen.