Så väljer du rätt däck och fälg till cykelns hjul

2022/09/06

Vilka däck passar fälg cykelEn viktig faktor för att ha en riktigt bra cykel är bra hjul. Ofta är det däcket som behöver bytas ut efter slitage eller skada. Därför är det viktigt att känna sin cykel om du vill byta däck eller fälg själv. Din cykel kan även lämnas in för service och byte av hjul, däck eller fälgar.

 

Däck, fälg och nav

Cykelns hjul består av olika delar vilka behöver fungera ihop. Navet utgör hjulets mittpunkt varifrån ekrarna utgår som en sol. Fälgen är den yttre ramen som bär upp hela hjulet och ger det dess form och stabilitet. Ekrarna stöttar upp och fördelar trycket över hjulets fälg så att den inte ändrar form vid tryck och stötar. Utanpå fälgen träs däcket på för att skydda fälgen och skapa bra avstötning och grepp mot underlaget. Inuti däcket ligger en slang som håller trycket i däcket.

 

Välj rätt däck och fälgar

Däcket träs utanpå fälgen och ska sluta tätt för att fungera optimalt. Rätt storlek fås fram genom måtten på fälgens yttre omkrets som ska passa däckets inre omkrets. Dessa mått anges alltid på både fälg och däck. Ett däck med för liten omkrets i förhållande till fälgen blir svår att trä på och utsätts för uttänjning vilket riskerar att spräcka däcket. Ett däck som är större än fälgen ligger löst och riskerar att röra sig när cykeln används.

Samtidigt ska däckets brädd passa fälgens bredd för att däcket ska ligga stadigt i fälgen. Ett däck som är smalare än fälgen riskerar att att röra sig vilket gör hjulet ostadigt. Ett däck som är bredare än fälgen kan vila ovanpå fälgen snarare än i och däcket utsättas då för skav och kan riskera att lossna från fälgen. Även dessa mått anges på både fälg och däck.

Både för däck och fälg används måtten i mm och tum. Angivelsen på olika varumärken och modeller är inte alltid jämförbara, så dubbelkolla eller fråga inför köpet. Passformen påverkas även av antalet ekerhål där fälgen ska fästas i ekrarna.

 

Uppdatera cykeln med nya fälgar

Även om cykelns nuvarande hjul fungerar optimalt, kan det även vara kul eller önskvärt att byta ut fälgen till en annan färg eller design. Framförallt görs det för att byta typ av fälg som ändå passar cykeln. Då är det viktigt att ha koll på fälgens storlek och cykelns användningsområde så att du kan selektera i sortimentet och välja rätt från början.

Hos oss hittar du fälgar av vanliga och bra varumärken av hög kvalitet. Modellen H+ SON ARCHETYPE FÄLG är stilren med en speciell finish och passar landsvägscyklar. Fälgar från MAVIC används bland annat för downhill och mountainbike vilka kräver tuffare material som ända kan vara lätta i vikt.

 

Byt varumärke eller typ av däck

Vi har även ett stort utbud av däck från flera varumärken som passar just din cykel. Samma varumärke erbjuder även däck för olika cykelmodeller. På däck anges dess dimension i en sifferkombination. Ett däck som anger 40-622 innebär att däckets ytterbredd är 40 mm, medan innerdiametern är 622 mm. De tre sista siffrorna är viktigast att ha koll på då de flesta däck med 622 mm passar till samma fälg.

Däck från varumärket Continental erbjuder ett stort utbud av både modeller och storlekar. Samtidigt har Schwalbe och Suomi Tyres fler modeller av dubbdäck och vinterdäck.

 

Ta hjälp av Jarla Cykel

Hos oss på Jarla Cykel hittar du ett stort utbud av cyklarkomponenterpersonlig utrustning och tillbehör.

En annan fördel med att handla hos oss på Jarla Cykel är att vi finns både online och i fysisk butik i Stockholm. Besök oss på Rådmansgatan 25 eller Gustavslundsvägen 175, ring oss direkt på 08 – 20 06 76 eller skicka oss ett e-mail till [email protected] vid eventuella frågor eller funderingar. Varmt välkommen!