Vad kostar en elcykel i drift?

2022/04/28

Vad kostar en elcykel i driftAtt elcyklar har blivit riktigt populära är inte svårt att förstå. Med en elcykel kan du trampa dig fram utan något som helst motstånd om du så önskar, eller åtminstone minska motståndet så att du kan ta dig fram snabbare. Idag används elcyklarna flitigt av personer som vill transportera sig till jobb eller andra aktiviteter på ett enklare, billigare och mer miljövänligt sätt.

 

En mycket vanlig fundering inför ett elcykel-köp är kostnaderna. Då talar vi inte om kostnaderna för själva cykeln, utan driftkostnaderna. Att äga en elcykel är mycket billigt jämfört med många andra alternativ. Tack vare det högteknologiska litiumjonbatteriet kan cykeln laddas i vanliga eluttag och det gör att du kan ladda upp batteriet hemma, i skolan, på arbetsplatsen eller hemma hos vänner och familj. Oftast tar det inte mer än 4-5 timmar att ladda upp ett fullt batteri, men hur mycket kostar det?


Elcykel – ett transportmedel med mycket låga kostnader

Om man skulle jämföra elcykeln med ett motordrivet fordon är driftkostnaderna otroligt låga. Det gör elcykeln till ett mycket bra alternativ för dig som vill hålla en bra månadsbudget eller kunna lägga in mer pengar på sparkontot varje månad. Naturligtvis kan driftkostnaderna variera mycket beroende på hur ofta du använder dig av din elcykel och hur långt du kör. Generellt sett kan man säga att det kommer kosta dig ca 20 öre i elström per mil. Plussar vi på inköp, underhåll och eventuell värdeminskning ligger kostnaden på ca 4 kronor per mil.

 

Jämför man elcykeln med mopeden blir det tydligare hur billig den är att använda sig av. En moped kostar dig ca 11,50 kronor per mil och en bil cirka 65 kronor per mil. Väljer du elcykeln istället för bilen varje morgon kan du alltså spara in 120 kronor om dagen.

 

Ditt elavtal bestämmer priset

Det är inte bara användandet av cykeln som kommer vara avgörande för hur ofta du behöver ladda den – och hur mycket du kommer behöva betala i driftkostnader. Ditt elavtal har också en stor betydelse. Betalar du ett högre elpris kommer dina driftkostnader också att bli högre. Vill du använda dig av elcykeln väldigt mycket kan det således vara värt att se över det avtal du har idag och byta till ett med lägre pris.

 

Hur långt kan jag cykla med fullt batteri?

Det finns flera saker som är avgörande för hur långt du kan ta dig på en full laddning. Här kommer t.ex. batterikapaciteten att ha stor betydelse, men även däcktryck, terräng och temperatur är avgörande i frågan, såväl som cyklistens vikt och hur mycket du själv trampar. Är det varmt ute kommer batteriet att kunna generera i mer ström, vilket gör att du kan ta dig längre. När det är låga temperaturer förlorar batteriet en del kapacitet. Det vanligaste är att du kan cykla 3-7 mil med en full laddning. Under sommarmånaderna brukar en elcykel kunna klara av 7 mil utan några problem och det beror främst på vädret. Vill du cykla långt och är osäker på att batteriet håller kan du alltid ta med ett extrabatteri.

 

Köp din elcykel hos oss

Om du är på jakt efter en elcykel, kan du med fördel inhandla den hos oss på Jarla Cykel. Vi erbjuder ett välsorterat utbud av elcyklar från välkända varumärken som Crescent, Monark, Trek, Nishiki och Skeppshult. Du hittar även batterier och andra komponenter.

Behöver du hjälp kan du alltid besöka någon av våra butiker på Rådmansgatan 25 eller Gustavslundsvägen 175 i Stockholm. Det går också bra att ringa oss direkt på 08 – 20 06 76 eller skicka ett mejl till [email protected] eventuella frågor eller funderingar. Varmt välkommen!