Vad kostar det att laga punktering på cykel?

2022/06/28

Vad kostar det att laga punktering på cykelVi har alla varit där någon gång. Cykeln har fått punktering och vi vet inte riktigt vad vi ska göra för att laga den. Många har dessutom dålig koll på hur mycket det kostar att laga en punktering och detta gör att man drar ut på det hela och helt enkelt inte kan använda sin cykel på väldigt lång tid. Oavsett om man hade tänkt sig att göra det hela själv eller om man kan tänka sig att lämna in en cykel för reparation behöver det inte vara speciellt dyrt att laga den. I den här artikeln kommer vi att prata om olika sätt att laga sin cykel och vad de respektive sätten kommer att kosta.

 

Laga punktering själv

Att laga cykeln själv är det absolut billigaste alternativet. Har man fått punktering på till exempel sin Cannondale Synapse Carbon 2 RL krävs det inte jättemycket för att man ska kunna laga det hela. Här finns det lite olika vägar att gå. Det första och kanske enklaste sättet att laga ett däck som fått punktering är att använda sig av ett så kallat däck på burk. Detta är en form av skum som man helt enkelt sprutar in genom ventilen och som tar sig in i slangen. Därefter låter man däcket snurra i några minuter så att skummet sprider sig jämnt över hela däcket. Om inte hålet är alltför stort funkar detta i de allra flesta fall och ett däck på burk är alltid bra att ha med sig när man är ute och tränar, speciellt när man är långt hemifrån. Detta alternativ brukar kosta cirka 80 kronor.

 

Att helt enkelt köpa en ny slang eller ett nytt däck, om man har en slanglös cykel, är en ganska enkel lösning. Att byta slangen är för det mesta enkelt och speciellt på en racercykel, brukar det vara en smidig process, som ibland inte ens kräver att man tar av hjulet. Här beror det såklart på hur mycket slangen kostar och olika typer av slangar kan kosta alltifrån 70 kronor upp till några hundralappar.

 

Reparationssats och verkstad

Det absolut billigaste alternativet är att använda sig av en så kallad reparationssats. Den första man bör göra om man har fått ett hål i en slang eller i ett slanglöst däck är att pumpa upp slangen och ta reda på var luften läcker. I sin reparationssats har man sedan laglappar som man helt enkelt applicerar på hålet. Det är bra att sandpappra ytan först så att laglappen sitter ordentligt och inte släpper. Detta alternativ kan kosta så lite som 30 kronor, men är kanske det mest omständliga och det som kräver störst arbetsinsats.

 

Det absolut smidigaste alternativet är kanske att lämna in sin cykel på reparation. Det är dock lite onödigt när det rör sig om något så enkelt som en punktering och går för det mesta på några hundralappar. Men har man inte möjligheten eller tiden att laga punkteringen själv är det såklart bra att detta alternativ finns till hands.

 

Vi på Jarla Cykel hjälper dig

Oavsett vad din cykel behöver så kan du vända dig till oss på Jarla Cykel. Klicka här för att spana in vårt utbud av tillbehör eller besök någon av våra butiker på Rådmansgatan 25 eller Gustavslundsvägen 175. Har du några frågor eller funderingar är du varmt välkommen att ringa oss direkt på 08 – 20 06 76 eller ett mejl till [email protected]