Vad är ramstorlek på cykel?

2022/09/21

vad är ramstorlek cykelOavsett hur dina rutiner ser ut när det gäller din cykling vill du så klart sitta på sadeln bekvämt. Smärta under cykelturen är påfrestande och du bör därför alltid vara noga med att din cykel har rätt mått. Ramstorlek på cykeln är särskilt viktigt att tänka på.

Häng med för att lära dig mer om ramstorlekar på cyklar, hur mäts det? Varför  är det viktigt att välja rätt ramstorlek? Hur påverkar det upplevelsen på hojen?

Ramstorlek cykel

Du kan alltid ställa in cykeln efterhand att du köpt den, men när det gäller ramstorlek är det inte lika lätt. Därför bör du alltid engagera dig för att välja en cykel med rätt ramstorlek från början. Det är nämligen ett viktigt mått för att du ska cykla bekvämt utan att få ont.

Det kan skilja sig lite åt mellan olika cykelmärken när det gäller mätandet av ramstorlek. Normalt sett är det dock avståndet från mittpartiet precis där trampornas arm (bottom bracket) sitter upp till sadelrörets högsta del. Här hos oss på Jarla Cykel hittar du bland annat Crescent, Monark och Skeppshult som i regel har ramstorleken angiven på cyklarna.

Ibland kan ramstorleken också variera mellan olika typer av cyklar såsom city- och mountainbike, hybrid, racer eller barncykel. Det kan innebära att du som exempelvis har ramstorlek 50 på en klassisk Monark behöver en mindre ramstorlek på en racercykel från Trek. Racercyklar har nämligen en sluttande ram och därför blir måttet annorlunda.

 

Detaljerade mått för ramstorlek

Även om du alltid bör förhålla dig till fler mått än endast ramstorleken när du köper ny cykel hos oss på Jarla Cykel är det ett av de viktigaste måtten. Det är framför allt din längd som påverkar hur du sitter på cykeln och därför även måttet som ramstorleken utgår från. Däremot bör du också ta hänsyn till att benet är något böjt under cyklingsmomentet, vilket också påverkar ditt längdmått.

Ramstorlekar anges i centimeter eller i storleksskala XS upp till XXL. De flesta varumärken har sina egna tabeller som du kan utgå från när du ska köpa ny cykel. Dessutom har de som oftast  ramstorleken angiven på något ställe på cykeln. Det kan exempelvis gå att hitta den någonstans på sadeln som på röret eller sadelstaget.

Behöver du vägledning när du ska köpa cykel för att välja rätt ramstorlek finns så klart även vår kunniga personal här på Jarla Cykel till din hjälp. Du kan även besöka oss för att provcykla och på så sätt säkerställa att cykeln har den ramstorlek du behöver för att cykla smidigt och smärtfritt.

 

Ramstorlek  på barncyklar

Vuxencyklar baseras i regel alltid på din längd och det är den nämnda ramstorleken som står för måttet, när det gäller barncyklar är måtten annorlunda. Här är det istället ålder och storlek på hjulet som spelar störst betydelse för komfort och funktion. Barnet växer också snabbt ur en cykel och det är en anledning till att längden och ramstorleken inte är lika viktiga när cykel ska väljas.

Med det sagt kan du ändå utgå från barnets nuvarande längd när du köper barncykel och ställa det i förhållande till hjulstorlek. Det är dock viktigt att tänka framåt eftersom du alltid kan justera höjd på cykeln. I regel bör du satsa på en tumstorlek som vid köptillfället passar bra på den lägsta inställningen och barnet kan ”växa”  i cykeln.

 

Ta hjälp av Jarla Cykel

Hos oss på Jarla Cykel hittar du ett stort utbud av cyklarkomponenterpersonlig utrustning och tillbehör.

En annan fördel med att handla hos oss på Jarla Cykel är att vi finns både online och i fysisk butik i Stockholm. Besök oss på Rådmansgatan 25 eller Gustavslundsvägen 175, ring oss direkt på 08 – 20 06 76 eller skicka oss ett e-mail till [email protected] vid eventuella frågor eller funderingar. Varmt välkommen!