Underhåll av elcykel – 5 handfasta tips

2020/08/17

Underhåll elcykel

Vi har tidigare berättat hur du gör för att vårrusta din cykel samt hur du kan underhålla din cykel för att öka dess livslängd. En del cyklar, däribland elcyklar, kräver däremot lite extra underhåll. I denna artikel tänkte vi därför dela med oss av fem handfasta tips som hjälper dig att underhålla din elcykel på bästa möjliga sätt!

 

5 tips för att vårda din elcykel

Försäljningen av elcyklar har under de senaste åren slagit rekord efter rekord. Som tidigare nämnts kan denna typ av cyklar däremot kräva lite extra kärlek för att hålla sig i bra skick. Genom att följa nedanstående tips så kan du säkerställa att just din cykel fungerar på bästa möjliga sätt.

 

1. Ta hand om batteriet

Att investera i ett nytt batteri kan stå dig dyrt. Det gäller därför att vårda och ta hand om det, så att livslängden maximeras. För att göra detta bör du följa de anvisningar som finns för batteriet samt endast använda den medföljande laddaren.

Något som också är viktigt att tänka på är att aldrig låta batteriet ladda ur helt och hållet. Du bör även tänka på att batteriet kan ta skada om det står urladdat under en längre tid. Ställer du undan din cykel under vinterhalvåret bör du därför låta batteriet ladda en gång i månaden.

Förutom detta bör du undvika att batteriet blir alldeles för blött eller får motstå hårda stötar och slag.

 

2. Byt ut slitagedelar

I och med att elcyklar oftast når högre hastigheter samt snabbare accelerationer, utsätts vissa delar för mer slitage i jämförelse med en traditionell cykel. För att undvika dyra reparationskostnader bör dessa delar först och främst tas om hand om på bästa sätt, men också bytas ut med jämna mellanrum.

På de elcyklar där motorn sitter på mitten av ramen blir det oftast stort slitage på kedja och kassett. Detta eftersom accelerationen och kraften är större. För att lära dig mer om hur du tar hand om och byter ut dessa komponenter, kan du med fördel kika in våra tidigare artiklar:

Rengöra cykelkedja – så gör du

Så gör du för att spänna din cykelkedja

Smörja cykelkedja – så gör du

Så gör du för att byta kedja på cykeln

Så gör du för att byta kassett på cykeln

Något annat som tenderar att slitas ut fortare på elcyklar är bromsbeläggen och bromsskivorna. Även detta beror på att hastigheten många gånger är högre vid inbromsningarna. Mer information om hur du byter ut dessa komponenter hittar du i vår tidigare artikel ”Så gör du för att byta skivbroms på cykeln”.

 

3. Håll den ren och fin

Något som är viktigt oavsett cykeltyp är att hålla den ren och fin. Vältvättade komponenter håller nämligen längre. Att tvätta en elcykel skiljer sig inte särskilt mycket från en traditionell hoj. Det du bör tänka på är däremot att undvika högtryckstvätt och inte heller ”dränka” batteriet med vatten. Torka istället av det med en fuktig trasa.

 

4. Se till att ha rätt lufttryck i däcken

Även detta är detsamma för alla typer av cyklar. Rätt lufttryck är viktigt av många anledningar, bl.a. för att undvika punktering och onödigt slitage på däck och fälg. Ett för lågt tryck kan också resultera i ökat slitage på kedja och kassett.

Det rekommenderade trycket kan däremot skilja sig från däck till däck. Oftast framgår denna information på själva däcket. Kontrollera därför vad som står på ditt däck och se till att kontinuerligt pumpa dem till det rekommenderade trycket!

 

5. Förvara inomhus

Sist men inte minst bör du tänka på att förvara din cykel inomhus. Eller åtminstone under tak, så att den är skyddad mot väder och vind. Det är gynnsamt för dess livslängd.

 

Köp din elcykel hos Jarla Cykel

Om du är på jakt efter en elcykel, kan du med fördel inhandla den hos oss på Jarla Cykel. Vi erbjuder ett välsorterat utbud av elcyklar från välkända varumärken som Crescent, Monark, Trek, Nishiki och Skeppshult. Du hittar även batterier och andra komponenter.

Behöver du hjälp kan du alltid besöka någon av våra butiker på Rådmansgatan 25 eller Gustavslundsvägen 175 i Stockholm. Det går också bra att ringa oss direkt på 08 – 20 06 76 eller skicka ett mejl till info@jarlacykel.se vid eventuella frågor eller funderingar. Varmt välkommen till oss på Jarla Cykel – en riktig cykelbutik sedan 1944!