3 tips när du ska tvätta cykelkläder

2020/01/07

Tvätta cykelkläder

Att tvätta sina cykelkläder är kanske inte den roligaste uppgiften. Det är däremot ack så viktigt för att hålla dem rena och fräscha under en längre tid. Vi tänkte därför dela med oss av våra bästa tips och råd, vilka du kan använda när du ska tvätta dina cykelkläder!

Innehåll

– Vikten av att tvätta kläderna (på rätt sätt)

– Så tvättar du dina cykelkläder 

Vikten av att tvätta kläderna (på rätt sätt)

De allra flesta motions- och tävlingscyklister använder sig av högkvalitativa cykelkläder. Kläder som är tillverkade av högpresterande och funktionella material, vilka säkerställer bästa möjliga prestation och högsta möjliga komfort längs vägarna.

För att dina kläder ska hålla sig rena och fräscha under en längre tid, är det däremot viktigt att du tar hand om dem. På rätt sätt. Du vill nämligen helst undvika att köpa nya cykelkläder var och varannan månad, då dessa kan vara kostsamma.

Genom att istället tvätta dina cykelkläder på ett korrekt sätt, kan du undvika detta och förlänga livslängden på dina nuvarande plagg. Att kunna ta på sig rena och fräscha kläder inför varje träningspass är ju dessutom en lyx i sig!

Så tvättar du dina cykelkläder

Nedan följer våra bästa tips för att tvätta dina plagg på bästa och skonsammaste sätt:

1. Skjut inte upp tvättningen 

När man väl kommer hem efter ett tufft träningspass är det lätt hänt att man inte tar hand om sina kläder. Istället får de ligga i något hörn, blöta och smutsiga. Något som resulterar i att de kan börja lukta väldigt illa.

Ett tips är därför att ta hand om dina kläder direkt när du kommer hem. Är kläderna mycket smutsiga kan du skölja av dem med lite ljummet vatten och sedan hänga upp dem på tork, om du inte planerar att tvätta dem direkt. 

2. Tvätta cykelkläderna på egen hand

När det väl är dags att tvätta dina kläder, bör du separera dem från dina vanliga kläder. Tänk också på att dra upp och stänga eventuella dragkedjor och kardborreband, samt vända dem ut och in. Låt även väldigt smutsiga och leriga kläder ligga i blöt innan de tvättas.

Har du tid och energi för att tvätta dina kläder för hand, rekommenderar vi dig att göra detta. Känner du däremot att energin tryter, går det såklart bra att slänga in dem i tvättmaskinen!

Väljer du att göra det sistnämnda bör du däremot se till att välja ett program med låg temperatur (inte mer än 30 grader) och låg cirkulation. Finns ett handtvättsprogram rekommenderar vi dig att välja detta.

Därutöver bör du använda väldigt milda tvättmedel som saknar bleknings- och mjukmedel. Allra bäst är det om du använder ett medel som är anpassat för funktionskläder, exempelvis Sportwash tvättmedel för funktionskläder.

3. Låt kläderna lufttorka

Sist men inte minst bör du låta dina kläder lufttorka. Undvik torktumlaren till varje pris!

Där har du det – våra bästa tips för att tvätta dina cykelkläder på rätt sätt, d.v.s. ett sätt som förlänger plaggens livslängd och samtidigt håller dem rena och fräscha.