Trögt att trampa cykel? Så löser du det

2021/01/04

Trögt att trampa cykel

Ett vanligt problem som många stöter på är att det är trögt att trampa sin cykel. I denna artikel tänkte vi därför berätta mer om vad detta kan bero på samt hur du går tillväga för att lösa det.

 

Möjliga orsaker till problemet

Som du säkerligen förstår finns det många potentiella orsaker till varför cykeln upplevs som trög att trampa. Till de allra vanligaste orsakerna hör däremot:

– Felaktigt lufttryck i däcken

– Smutsig och torr kedja

– Trasiga drev

– Smutsigt eller trasigt vevlager

 

Så får du bukt med problemet

Nu när du har bättre koll på vad det är som kan ha gjort din cykel trögtrampad, tänkte vi berätta mer om hur du går tillväga för att lösa de olika problemen:

 

1. Se till att lufttrycket är rätt

Ett felaktigt lufttryck kan leda till att cykeln blir väldigt tung att trampa. Som tur är är problemet enkelt att lösa. Vi har tidigare skrivit en artikel där vi berättar hur du får rätt lufttryck i dina cykeldäck. Här hittar du alla tips och råd som du kan tänkas behöva!

Behöver du införskaffa dig en ny pump kan du med fördel spana in vår köpguide för cykelpumpar.

 

2. Rengör och smörj in kedjan

Det är däremot inte enbart däcken som kan ställa till med problem. Även en smutsig och torr kedja kan göra hojen trögtrampad. För att lösa detta rekommenderar vi dig att rengöra och smörja in kedjan. Något som du kan läsa mer om i våra tidigare artiklar:

–  Rengöra cykelkedja – så gör du

Smörja cykelkedja – så gör du

 

3. Byt ut drevet/dreven

Som vi varit inne på tidigare kan även defekta drev vara orsaken till problemet. Skulle så vara fallet för dig är du givetvis tvungen att byta ut drevet eller dreven i fråga. Även hur du gör detta har vi tidigare skrivit artiklar om:

Så gör du för att byta framdrev på cykeln

Så gör du för att byta bakdrev på cykeln

 

4. Rengör eller byt ut dina vevlager

Sist men inte minst kan ett smutsigt eller trasigt vevlager ställa till problem. Likt kedjan behöver lagret då tvättas, alternativt bytas ut. Mer information om hur du lyckas med det sistnämnda hittar du i vår tidigare artikel ”Byta vevlager på cykel – så gör du”.

Behöver det bara tvättas följer du samma steg, med enda skillnaden att du tvättar och smörjer in lagret för att sedan sätta tillbaka det igen. Här kan du exempelvis använda dig av Muc-offs De-greaser samt Shimanos fett.

 

Ta hjälp av Jarla Cykel

Vi hoppas att du nu har bättre koll på vilka potentiella orsaker som gör din cykel trögtrampad samt hur du går tillväga för att få bukt med dessa på ett bra sätt. Om du behöver inhandla komponenter, tillbehör eller något annat som hör cykeln till, kan du med fördel göra det hos oss på Jarla Cykel.

Vi erbjuder ett stort utbud online men har även fysiska butiker med tillhörande verkstäder i Stockholm. Utforska vårt kompletta sortiment på nätet eller besök oss på Rådmansgatan 25 eller Gustavslundsvägen 175.  Har du några frågor eller funderingar går det bra att ringa oss på 08 – 20 06 76 eller skicka ett mejl till info@jarlacykel.se – varmt välkommen!