Tips inför din cykelsemester

2019/01/10

Cykelsemester

Antalet som väljer att skippa den klassiska chartern och istället bege sig ut på en spännande cykelsemester har under de senaste åren ökat. För att få en riktigt lyckad semester på vägarna krävs det dock lite planering. Med anledning av detta tänkte vi i denna artikel dela med oss av praktiska tips kring packning och val av utrustning!

Innehåll

– Påbörja planeringen i god tid
– Välj rätt väskor inför cykelsemestern
– Så packar du på bästa sätt
– Kläder till en semester på vägarna
– Andra essentiella tillbehör

Påbörja planeringen i god tid

En semester på vägarna är väldigt olik andra, mer klassiska alternativ som charter. Den kräver lite mer planering men är väl värt besväret. Genom att börja planera packningen och val av utrustning i god tid innan avfärd ger du dig själv de bästa förutsättningarna för att lyckas.

Det må verka som en utmaning att kunna få med sig all packning och utrustning som behövs för en vecka eller tio dagars semester på cykeln. Bara man tänker till en extra gång tenderar däremot allt att gå väldigt smidigt. För att underlätta din planering tänkte vi därför dela med oss av våra bästa tips när det kommer till b.la:

– Valet av väskor 
– Hur man packar på rätt sätt
– Vilka plagg som är nödvändiga att ta med
– Navigation och dokumentation av din resa
– Vilka andra tillbehör som är nödvändiga att ta med

Välj rätt väskor inför cykelsemestern

Först och främst krävs det självklart någonting att packa i. Som du säkerligen förstår är även valet av väskor väldigt centralt för huruvida din semester på vägen blir lyckad eller inte. För att kunna få med dig all packning och även lyckas fördela vikten på bästa sätt, rekommenderar vi att du använder packväskor både fram och bak.

På cykelns baksida rekommenderar vi att du använder minst två praktiska och rymliga väskor som Ortliebs Back-Roller Classic eller Back-Roller Plus. Placera dem på vardera sida av pakethållaren för att få så jämn vikt som möjligt. 

När det kommer till väskor på cykelns front rekommenderar vi att du antingen använder dig av en pakethållare fram, alternativt ett Lowrider-fäste, för att hålla dem på plats. Utöver detta rekommenderar vi att man även kikar på en styrväska för att alltid ha de essentiella tillbehören nära till hands. Gillar du att navigera med karta råder vi dig att införskaffa en styrväska med kartfodral i locket. 

Sist men inte minst vill vi även uppmana dig att endast köpa cykelväskor som är 100% vattentäta. Det sista du vill är att all din packning ska bli blöt – och i värsta fall förstöras – under ett regnoväder. 

Så packar du på bästa sätt

Vi har tidigare pratat om hur viktigt det är att fördela vikten på ett jämnt sätt. Något som även kräver att du packar alla kläder och övrig utrustning på rätt sätt. En tumregel är att packa det tyngsta så lågt och lång bak som möjligt. Med andra ord längst ned i de bakre väskorna. 

Som också nämnts tidigare bör de mest essentiella tillbehören packas ned i styrväskan för att alltid finnas nära till hands. När det kommer till packningen i de främre väskorna bör du dock tänka på att inte lasta allt för tungt. Gör du detta kan nämligen styrningen påverkas på ett negativt sätt, vilket ökar riskerna för en olycka. 

Kläder till en semester på vägarna

Att ta med sig rätt kläder är minst sagt nödvändigt för att få en lyckad cykelsemester. En grundregel är att ta med sig kläder för samtliga väder. Det gäller att vara redo för alla möjliga väderomslag. 

Ytterligare en grundregel är att klä sig lager på lager. Närmast kroppen bör du ha någonting som absorberar svett. Bra funktionskläder är att föredra. Skulle det bli lite kyligare kan det även vara bra att ha ett underställ. Med tanke på att långa turer kan orsaka en skavande bak bör du även välja ett par vadderade cykelbyxor. Ta gärna med dig två par. 

Vid lite varmare temperaturer kan det vara fördelaktigt att använda antingen en t-shirt eller en långärmad tröja. För att vara beredd på nederbörd bör du även ta med dig lättpackade regnkläder som du placerar nära till hands. En cykeljacka som både är vind- och vattentät är att föredra. 

Utöver detta är även ett par cykelskor bra att ta med sig. Vi rekommenderar att man använder sig av mjukare SPD skor för att kunna röra sig på ett bekvämt sätt även utan hojen. Du vill nämligen kunna gå in och äta lunch någonstans, köpa någonting att dricka eller liknande. Tänk dock på att även ta med dig ett par vanliga skor att byta om till när du inte cyklar. 

Andra essentiella tillbehör

Vi har tidigare nämnt att det finns styrväskor med kartfodral i locket om man föredrar att navigera med karta. Gillar man däremot inte detta kan ett alternativ vara att ta med sig en GPS eller mobiltelefon. Något som självklart kräver en lämplig hållare och powerbank för batterierna. En cykeldator och kamera kan också vara en bra idé om du vill dokumentera din resa. 

Något som också är väldigt viktigt under cykelsemestern är att kontinuerligt få i sig vatten. För att kunna få detta rekommenderar vi att man använder sig av en vattenflaskhållare alternativt en ryggsäck med vattenblåsa

Sist men absolut inte minst gäller det att ta med sig verktyg och reservdelar. Alla slitagedelar som kan gå sönder under turen bör finnas. Till dessa hör b.la. slang, kedja, bromsvajer, växelvajer och bromsklossar. Självfallet bör du även ta med dig verktyg för att kunna byta ut dito. Även olja och borste kan vara bra att ha för att smörja t.ex. kedjan, samt hålla cykeln ren. 

Köp din utrustning hos Jarla Cykel

Oavsett om du planerar en kort eller lång cykelsemester, kan du med fördel göra dina inköp hos oss på Jarla Cykel. Vi erbjuder ett stort utbud av högkvalitativa cyklar– och cykeltillbehör, samt service. 

En annan stor fördel med oss är att du kan handla både på nätet eller i våra butiker i Stockholm. Besök oss på Rådmansgatan 25 eller Gustavslundsvägen 175, ring oss direkt på 08 – 20 06 76 vid eventuella frågor eller funderingar.