Så väljer du rätt tävlingscykel

2019/08/07

tavlingscykel

Oavsett om du står inför ditt livs första tävling eller om du vill steppa upp ditt game så är en sak väldigt viktig. Du behöver utrusta dig med rätt tävlingscykel. I den här artikeln tipsar vi därför om hur du väljer tävlingscykel!

Innehåll

-Olika typer av tävlingscykel

-Detta bör du tänka på vid köp av tävlingscykel

-Hitta din tävlingscykel hos oss

-Ta hjälp av jarla Cykel

Olika typer av tävlingscykel

För att få de absolut bästa förutsättningarna under ett tävlingsmoment behöver man självklart utrusta sig med en riktigt bra tävlingscykel. Vad det innebär kan däremot variera, till olika tävlingar kan du nämligen behöva olika cyklar och utrustning.

För när man pratar om tävlingscyklar så syftar man ofta på landsvägscyklar och racercyklar eller mountainbikes. Dessa är anpassade för olika terränger och underlag, och passar helt enkelt för olika tävlingsformer.

– Landsvägscykel och racercykel – Om du framförallt tävlar på gator, sten eller asfalt vill du ha en cykel som ger god framåtlutning för mindre luftmotstånd, till exempel en landsvägscykel och racercykel. De tunna däcken rullar extra lätt över det släta underlaget och utväxlingen är anpassad för maximal fart.

– Mountainbikes – För snårigare och mer ojämna underlag, en cykel som är skräddarsydd för terrängen i skogen. De tjocka däcken ger god stabilitet och stötdämpningen skyddar dig från hårda stötar.

Valet av tävlingscykel beror därför helt och hållet på vilken tävlingsform du vill syssla med, vilket underlag det är och vad som passar dig.

Detta bör du tänka på vid köp av tävlingscykel

Målet med din nya tävlingscykel är självklart att den ska vara så skräddarsydd som möjligt. Investeringen ska helt enkelt ske efter dina behov och önskemål för att ge dig de bästa förutsättningarna. Därför kan du ha dessa tips i åtanke:

– Hitta en cykelram som passar dig – Börja med att hitta rätt modell på cykelramen. Ramens vikt och utformning kan nämligen påverka hela känslan för loppet. Alla andra delar är dessutom fullt möjliga att byta ut till något som passar dina önskemål bättre.

– Rätt stötdämpning – Framförallt i terräng som är mer snårig eller har fler backar är det en fördel att ha riktigt bra stötdämpning. Inte minst blir cyklingen mer skonsamt för både rygg och nacke.

– Fokusera på däcken – Som vi nämnt tidigare kräver olika lopp olika utrustning. Det gäller kanske framförallt valet av däck. Ska du exempelvis cykla i skog och mark där det kan vara både lerigt, snårigt och mycket backar behöver du ett par mjuka däck med ett rejält mönster. Om tävlingen istället går på landsväg där det framförallt är asfalt behöver däcken vara lättare och tunnare.

Hitta din tävlingscykel hos oss

Visst vet du att du kan hitta den perfekta tävlingscykeln hos oss på Jarla Cykel? Spana exempelvis in dessa två:

Trek Madone

Här har du en modell som är mer än en cykel. Madone-serien har verkligen satsat allt när det kommer till att leverera de snabbaste och mest aerodynamiska landsvägscyklarna i världen. Den homogena ramen skapar minimalt med luftmotstånd och är därför helt perfekt för tävling i landsväg.

Spana in tävlingscykeln Trek Madone genom att klicka på bilden.

Trek Speed Concept P1 NOW

Oavsett om du är motionär eller elit inom cykling kommer denna cykel att hjälpa dig nå högre höjder. Denna cykel är byggd för att du ska nå upp till riktigt häftiga hastigheter. Idealisk för både triathlon och tempocyklister som är medvetna om att varje sekund räknas.  

Spana in tävlingscykeln Trek Speed Concept P1 NOW genom att klicka på bilden.

Ta hjälp av Jarla Cykel

Om du fortfarande är osäker på vilken cykel som passar dig kan du besöka någon av våra butiker för både rådfrågning och provcykling. På så sätt hittar du garanterat rätt cykel. Vi finns på Rådmansgatan 25 eller Gustavslundsvägen 175 i Stockholm.

Vi är en kombinerad butik och verkstad så att du alltid kan få den service som du och din cykel är i behov av.

Ring oss direkt på 08 – 20 06 76 eller skicka oss ett e-mail till info@jarlacykel.se vid eventuella frågor eller funderingar. Varmt välkommen!