Styrketräning för cyklister – tips på 9 övningar

2021/02/15

Styrketräning för cyklister

Som cyklist är det inte enbart viktigt att träna på själva cyklingen. Det är även av största vikt att ha en bra grundfysik och ägna sig åt styrketräning. Här tänkte vi därför tipsa om nio styrketräningsövningar som lämpar sig utmärkt för cyklister!

 

Därför är styrketräningen viktig

Man kan styrketräna på olika sätt och av olika anledningar. När man som cyklist styrketränar gör man det nödvändigtvis inte för att nå maximal styrka. Man gör det snarare för att förbättra sin spurtförmåga och orka göra upprepade accelerationer.

Överlag är styrketräning också viktigt för att hålla igång musklerna och bibehålla en bra grundfysik. Något som bl.a. minskar risken för att skada sig samtidigt som det gör att du kan återhämta dig snabbare.

 

Tips på 9 styrkeövningsträningar för cyklister  

Nu när du har bättre koll på varför det är så viktigt att ägna sig åt styrketräning, tänkte vi tipsa om nio övningar som lämpar sig utmärkt för cyklister:

 

1. Plankan

Plankan är en riktigt klassik övning som ger väldigt bra magträning. En stor fördel med denna övning är att den är enkel att genomföra. Ja, den kan i princip göras vart som helst. Det enda du behöver göra är att ligga med underarmarna och tårna i golvet. Spänn magmusklerna och håll ryggen rak.

 

2. Ryggresning

När man cyklar befinner man sig i en rundad position. Något som leder till stora belastningar på bl.a. ryggen. Är man då otränad riskerar man att få väldiga ryggbesvär. Man kan få ont och riskerar i värsta fall att skada sig.

För att stärka ryggen rekommenderar vi att man ägnar sig åt ryggresningar. Likt plankan är det en mycket enkel och effektiv övning som kan genomföras vart som helst!

Lägg dig på mage och sträck ut armarna framför dig. Lyft därefter på rygg och armar respektive ben. Håll kvar positionen ett par sekunder och sänk de till marken igen. Upprepa.

 

3. Knäböj

Den kroppsdel som får arbeta allra hårdast under cyklingen är benen. Här krävs det att man har en kombination av bra styrka i låren och bra rörlighet i bl.a. knäna. En övning som ger dig båda delar är knäböj.

Ställ dig höftbrett och bibehåll en rak kroppshållning. Sträck ut armarna rakt fram samtidigt som du skjuter fram knäna och sjunker neråt med överkroppen. Ryggen ska fortfarande vara rak. Sjunk ner tills du når sittposition och gå sedan upp till ursprungspositionen igen.

 

4. Utfall

Ytterligare en övning som är bra för både lår- och bålstyrka samt rörlighet i knäna. Lägg händerna på höfterna och ställ dig rakt upp och ner, med så rak rygg som möjligt. Med den ena foten tar du ett långt steg framåt och sänker kroppen genom att böja på knät.

När knät på det bakre benet nuddar i marken återgår du till ursprungspositionen genom att trycka tillbaka kroppen med det främre benet. Gör sedan detsamma med motsatt ben och upprepa.

 

5. Tåhävningar

Likt låren får vaderna arbeta väldigt mycket när man är ute och cyklar. Det gäller därför att träna upp även dessa. Något som med fördel kan göras med tåhävningar!

Ställ dig på upphöjd plats, exempelvis ett trappsteg, och placera tårna på trappen. Hälarna bör sväva fritt. Håll händerna på höften och använd sedan tårna för att lyfta upp kroppen. Sänk ner kroppen igen och upprepa.

 

Övningar för gymmet

Ovanstående övningar lämpar sig utmärkt att genomföras i bekvämligheten av ditt hem. Om du däremot befinner dig på gymmet kan även följande övningar/maskiner vara bra att testa:

– Bencurl

– Benpress

– Roddmaskin

– Marklyft

 

Gör dina cykelrelaterade köp hos Jarla Cykel

Där har du det – en rad olika styrketräningsövningar som lämpar sig utmärkt för cyklister!

Är du i behov av att inhandla några cykelrelaterade produkter som underlättar din träning, kan du med fördel göra det hos oss på Jarla Cykel. Vi erbjuder allt ifrån cyklar till komponenter, personlig utrustning och tillbehör.

En annan stor fördel med oss är att du kan handla både på nätet eller i våra Stockholmsbutiker. Besök oss på Rådmansgatan 25 och Gustavslundsvägen 175 eller ring oss direkt på 08 – 20 06 76 vid eventuella frågor eller funderingar.