Ställa in cykelhjälm – så gör du

2020/09/21

Ställa in cykelhjälm

Vi har tidigare berättat hur du gör för att hitta en passande cykelhjälm. För att hjälmen ska skydda ditt huvud på bästa sätt är det däremot viktigt att den sitter på rätt sätt. I denna artikel tänkte vi därför berätta mer om hur du gör för att ställa in din cykelhjälm!

 

Innehåll

– Hur ska cykelhjälmen sitta?

– Så ställer du in din cykelhjälm

 

Hur ska cykelhjälmen sitta?

Först och främst är det viktigt att du vet hur en cykelhjälm ska sitta på huvudet. Det är nämligen av största vikt för att den ska ge dig ett optimalt skydd och för att du ska kunna ställa in den på rätt sätt.

En viktig aspekt är att hjälmen inte sitter för löst. Den ska sitta på ett sådant sätt att den inte riskerar att ramla av, hamna snett eller skjutas framåt eller bakåt under turen eller i samband med en olycka.

Hjälmen ska täcka din panna, ditt bakhuvud samt din hjässa. Remmarna ska också vara åtdragna så att du endast kan få in två fingrar mellan hakan och remmen.

 

Så ställer du in din cykelhjälm

Nu när du har bättre koll på hur hjälmen ska sitta på huvudet, tänkte vi berätta mer om hur du gör för att ställa in den:

 

1. Kontrollera hur den sitter i dagsläget

Ställ dig framför en spegel, ta på dig hjälmen och kontrollera hur den sitter i dagsläget. Kom ihåg att den ska sitta rakt på ditt huvud och täcka din panna, ditt bakhuvud samt din hjässa.

 

2. Ställ in remmarna

När hjälmen väl är på huvudet kan du spänna remmarna och kontrollera så att hakremmen sitter bra under din haka. Kom ihåg att du blott ska kunna få in två fingrar mellan haka och rem. Sitter den för löst? Spänn åt den. Sitter den för hårt? Lossa den något.

 

3. Kontrollera att den inte åker runt 

Behåll hjälmen på och knäpp även hakremmen. Testa nu att skjuta på hjälmen, uppifrån och ner samt från sida till sida, för att kontrollera om den åker runt eller inte. Kom ihåg att hjälmen inte ska kunna ramla av, hamna snett eller skjutas framåt eller bakåt.

Hålls hjälmen på plats är den färdigjusterad. Kan du däremot flytta den mer än ett par-tre centimeter kan du behöva justera hakremmen, remmen vid öronen eller också det justeringshjul som finns på baksidan av många moderna hjälmar.

Gör små justeringar till dess att hjälmen sitter bekvämt på huvudet och inte riskerar att hamna snett.

 

Köp din hjälm hos Jarla Cykel

På Jarla Cykel tillhandahåller vi ett stort utbud av både stilfulla och säkra cykelhjälmar som passar alla typer av behov. Oavsett om du är på jakt efter en landsväg-, MTB-, urban eller barnhjälm.

En annan fördel med att handla hos oss på Jarla Cykel är att vi finns både online och i fysisk butik i Stockholm. Besök oss på Rådmansgatan 25 eller Gustavslundsvägen 175 i Stockholm, ring oss direkt på 08 – 20 06 76 eller skicka oss ett e-mail till info@jarlacykel.se vid eventuella frågor eller funderingar. Varmt välkommen!