Så gör du för att ställa in din cykel

2021/11/10

Att ställa in cykelns komponenter på ett korrekt sätt är viktigt för att få en optimal sittställning, god komfort samt maximal kraftöverföring. Här tänkte vi därför berätta mer om hur du går tillväga för att ställa in din cykel.

Så ställer du in din cykel i tre steg 

Som vi varit inne på tidigare är det av största vikt att du ställer in cykelns komponenter efter din kropp och dina förutsättningar. Genom att göra detta kan du nämligen vara säker på att få en optimal sittställning, god komfort samt maximal kraftöverföring. Med andra ord saker som gör cykelturen både bekvämare och effektivare!

Nedanför tänkte vi därför berätta mer om hur du går tillväga för att ställa in din cykel i tre enkla steg:

1. Ställ in sadeln

En av de viktigaste komponenterna att ställa in är sadeln. Här gäller det huvudsakligen att få en korrekt höjd på sadeln då den påverkar allt ifrån komforten till effektiviteten. En korrekt sadelhöjd förhindrar även blessyrer och andra problem.

För att lära dig mer om hur du lyckas med detta moment rekommenderar vi dig att spana in vår tidigare artikel där vi berättar hur du får rätt höjd på cykelsadeln. Det är en komplett steg-för-steg guide där vi reder ut alla frågetecken!

2. Ställ in styret

På samma sätt som det är viktigt att ställa in rätt höjd på sadeln, är det viktigt att göra detsamma med styret. En komponent som är avgörande för din komfort och aerodynamik.

Även här har vi tidigare sammanställt en komplett guide där vi redogör för hur du får rätt höjd på cykelstyret.

3. Ställ in pedalerna

Om du har pedaler och skor med klossar, är det viktigt att dessa är korrekt inställda. Tips på hur du lyckas med detta hittar du i vår tidigare artikel ”Hur ska klossarna sitta på cykelskor?”.

Sammanfattningsvis

Att ställa in cykelkomponenterna efter din kropp är viktigt för att få en optimal sittställning, god komfort samt maximal kraftöverföring. Det finns såklart en hel del komponenter som kan justeras för ändamålet, men till de viktigaste hör sadeln, styret och pedalerna.

Ta hjälp av Jarla Cykel

Vi hoppas att du nu har bättre koll på varför det är så viktigt att ställa in cykelns komponenter samt hur man går tillväga för att lyckas med detta i praktiken. Önskar du däremot hjälp med detta är du varmt välkommen till oss på Jarla Cykel!

Hos oss har du nämligen möjlighet att göra en så kallad Bikefit. Något som innebär att du får professionell hjälp att på detaljnivå gå igenom och justera cykeln efter din kropp. Genom att göra detta får du bästa möjliga sittposition och slipper problem som:

– Minskad kraft

– Biomekanisk ineffektivitet

– Obehag

– Skador

– Kroniska överbelastningsskador

Besök någon av våra kombinerade butiker och verkstäder på Rådmansgatan 25 eller Gustavslundsvägen 175 i Stockholm, ring oss direkt på 08 – 20 06 76 vid eventuella frågor eller tidsbokning, varmt välkommen!