Slicksdäck för cykel – en köpguide

2021/09/27

Om du ska ge dig ut längs vägarna med en racercykel är s.k. slicks att föredra. Men vad är det egentligen som utmärker dessa däck och vilka alternativ finns det för dem som önskar att köpa ett par slicks? Allt detta och lite till reder vi ut i denna kompletta köpguide!

Innehåll 

– Vad är slicks?

– Vad är fördelarna med dessa däck?

– Tips på slicksdäck till din cykel

Vad är slicks?

Det som framförallt skiljer slicks från andra typer av däck är att de har minimalt med mönster. I vissa fall är mönstret näst intill obefintligt. Därav namnet. De är också betydligt smalare än andra däck.

Vad är fördelarna med dessa däck?

Men varför vill man egentligen ha däck utan mönster, kanske du undrar. Och det finns faktiskt en mycket enkel och logisk förklaring till detta – det leder till bästa tänkbara grepp och lägsta möjliga rullmotstånd vid cykling på asfalt.

Bästa tänkbara grepp? Utan mönster? Ja, på asfalt är det faktiskt så att slicks ger dig ett bättre grepp än däck med djupa mönster. Anledningen till detta är att en cykel inte kan uppnå vattenplaning. Däckmönstret ger således inget extra grepp, utan medför endast sämre friktion och högre rullmotstånd. En landsvägscyklist värsta mardröm!

Det är alltså det optimala greppet och låga rullmotståndet som utmärker dessa däck och gör dem till förstahandsvalet bland racer- och landsvägscyklister.

Tips på slicksdäck till din cykel

Nu när du har bättre koll på vad slicks är och vilka fördelar de medför, tänkte vi passa på att tipsa om sju produkter som kan passa just dig och din cykel:

Bontrager R3 Hardcase Lite 

Från välrenommerade Bontrager kommer detta högkvalitativa däck som ger dig bästa möjliga aerodynamik och grepp i kurvorna. Som om detta inte vore nog ger Hardcase-tekniken ett gediget skydd mot punkteringar.

Läs mer om och köp Bontrager R3 Hardcase Lite.

Bontrager R2 Hardcase Lite

Här kommer ytterligare en favorit från Bontrager som tack vare sin avancerade mönsterprofil och textur ger dig ett lågt rullmotstånd och överlägset grepp. Även här återfinns Hardcase-tekniken.

Läs mer om och köp Bontrager R2 Hardcase Lite.

Bontrager R4 Classic Open Tubular

Kullerstenarna i Paris-Roubaix var inspirationskällan för detta handbyggda och kompromisslösa slickdäck som bjuder på en oslagbar kombination av hastighet och grepp. Det lätta mönstret och gummiblandningen ger dig ett pålitligt grepp både på torra och våta väglag!

Läs mer om och köp Bontrager R4 Classic Open Tubular.

Continental Sprinter 25–622

Från populära och pålitliga Continental kommer detta högkvalitativa däck som lämpar sig utmärkt för dig som ska köra kriterium, triathlon eller sprint. Tack vare den minimala mönstringen kan du nämligen njuta av en oslagbar acceleration och vägkänsla.

Läs mer om och köp Continental Sprinter 25-622.

Continental Grand Prix 5000 TL

Grand Prix 5000 TL är ytterligare ett populärt alternativ från Continental. Här bjuds du på optimal prestanda och grepp även under högre hastigheter. Något som kan intygas av proffsen!

Läs mer om och köp Continental Grand Prix 5000 TL.

Ta hjälp av Jarla Cykel

Hos oss på Jarla Cykel hittar du ett stort utbud av högkvalitativa cykeldäck för alla typer av behov. Givetvis håller de alla en mycket hög kvalitet och kommer uteslutande från välkända varumärken som Bontrager, Continental och Schwalbe.

En annan fördel med att handla hos oss är att vi finns både online och i fysisk butik i Stockholm. I butiken har du även möjligheten att lämna in din cykel på vår verkstad få hjälp med däckbytet.

Besök oss på Rådmansgatan 25 eller Gustavslundsvägen 175 eller ring oss direkt på 08 – 20 06 76 vid eventuella frågor eller funderingar. Varmt välkommen!