Så blir du kvitt skrikande bromsar på cykeln

2019/09/16

Skrikande bromsar cykel

Det finns många fördelar med att använda skivbromsar på cykeln. Dels är dem både effektivare och slitstarkare än traditionella V-bromsar. Det finns däremot ett problem – att de kan börja ge ifrån sig ett skrikande ljud. I denna artikel tänkte vi därför berättar hur du blir av med skrikande skivbromsar.

Innehåll 

– Orsaker till skrikande bromsar

– Så fixar du skrikande bromsar

Orsaker till skrikande bromsar

Det finns såklart olika anledningar till varför dina skivbromsar börjar ge ifrån sig ett skrikande ljud. Allra vanligast är däremot att det fastnat smuts, fett och/eller olja på själva bromsskivan. Något som medför att bromsklossarna inte kan få ett tillräckligt bra grepp om skivan, utan istället börjar vibrera och ge ifrån sig ett skrikande ljud.

En annan vanlig orsak till att bromsarna ger ifrån sig detta otrevliga ljud är för att man använder dem på fel sätt. När du bromsar ska du göra det kort och hårt. Bestämt. Om du istället bromsar försiktigt kan det bildas en beläggning som får samma effekt som vi beskrivit ovan.

Sist men inte minst kan det skrikande ljudet bero på att bromsarna har monterats på fel sätt, exempelvis så att skivorna ständigt tar i beläggen.

Så fixar du skrikande bromsar

Många gånger kan det skrikande ljudet försvinna av sig själv, förutsatt att du använder bromsarna. Den hinna som kan ha orsakats på grund av smuts, fett, olja eller felaktiga inbromsningar kan nämligen nötas bort. Notera dock att det kan ta ett tag.

Om du upplever att ljudet inte försvinner trots att du använder dina bromsar, kan du testa att rengöra dem. För att göra detta måste du lossa på bromsskivorna och därefter behandla dem med ett finkornigt sandpapper. Du kan också använda ett speciellt skivbromsrengöringsmedel från Muc-off.

Skulle det fortfarande vara så att dina bromsar ger ifrån sig ett skrikande ljud, kan det bero på att de är felmonterade. I så fall kan du testa att justera dem. Hur du gör detta kan du läsa mer om i vår tidigare artikel ”Så gör du för att justera skivbromsar på din cykel”.

Ingen skillnad? Då är det dags att byta ut antingen bromsskivorna eller -beläggen. Möjligtvis både och.

Ta hjälp av Jarla Cykel

Har du testat ovanstående metoder utan framgång? Eller saknar du den tid eller kunskap som krävs för att göra detta? Då kan du med fördel vända dig till oss på Jarla Cykel.

Vi erbjuder ett stort utbud av både bromsskivor, bromsbelägg och kompletta skivbromsset. Dessutom har vi två butiker med tillhörande verkstäder i Stockholm. Där kan du dels handla produkter men också få hjälp med att montera dem.

Besök oss på Rådmansgatan 25 eller Gustavslundsvägen 175 i Stockholm, ring oss direkt på 08 – 20 06 76 eller skicka ett mejl till info@jarlacykel.se vid eventuella frågor eller funderingar.