Skillnad på tempocykel och racer

2021/03/01

Skillnad på tempocykel och racer

Det är många där ute som funderar på vad skiljer en tempocykel från en racercykel. Här tänkte vi därför försöka reda ut alla frågetecken samt ta upp några av de främsta för- och nackdelarna med respektive modell.

 

Innehåll

– Vad är en tempocykel?

– För- och nackdelar med tempocyklar

– Vad är en racercykel?

– För- och nackdelar med racercyklar

 

Vad är en tempocykel? 

Tempocyklar är huvudsakligen framtagna för individuell tävling mot klockan och används under tempo- och eller triathlonlopp. Till skillnad från en racer är de ännu mer aerodynamiskt utformade, vilket bl.a. innebär att de har en kortare hjulbas som gör att man sitter närmare cykelns framsida, avlastar överkroppen och överför all kraft till benen.

Något annat som skiljer tempocyklarna från landsvägscyklarna är att de har ett något bredare styre samt vajrar och höljen som är integrerade i ramen. På vissa modeller är dessutom hjulen näst intill solida.

 

För- och nackdelar med tempocyklar

Nedanför listar vi såväl fördelar som nackdelar med denna cykelmodell:

Fördelar

– Optimal aerodynamik

– Maximalt rundtramp och kraft i benen

– Högre fart

Nackdelar

– Bör inte användas i klungor pga. det bredare styret

– En inlärningsprocess för att få till rundtrampet och känna sig bekväm på cykeln

– Vissa modeller är endast godkända för triathlonlopp

 

Vad är en racercykel?  

Racer- och landsvägscyklar är framtagna för att användas under såväl pendling och träningspass som tävlingslopp längs asfalterade vägar. De ger bra rundtramp och prestanda men är inte fullt lika aerodynamiska som tempocyklar.

Det finns både instegsmodeller och mer avancerade landsvägscyklar som lämpar sig utmärkt för proffs. De sistnämnda modellerna har oftast tävlingsklara komponentgrupper som är gjorda av kolfiber och andra lättviktsmaterial.

 

För- och nackdelar med racercyklar

Nedanför listar vi såväl fördelar som nackdelar med denna cykelmodell:

Fördelar

– En mångsidig cykel som kan användas vid både pendling, träning och tävling

– Kan användas av både nybörjare och proffs

– Bra rundtramp och prestanda

Nackdelar

– Inte lika bra aerodynamik som en tempocykel

 

Sammanfattningsvis

För att summera det hela lämpar sig tempocyklar bäst för professionella cyklister som ägnar sig åt tempo- och eller triathlonlopp där man tävlar individuellt mot klockan. Racercyklar är betydligt mångsidigare och kan användas vid såväl pendling, träning och tävling. Beroende på ambitionsnivå och budget finns det även en rad olika modeller att välja mellan!

 

Ta hjälp av Jarla Cykel

Hos oss på Jarla Cykel hittar du ett välsorterat utbud av både tempocyklar och racercyklar från marknadsledande varumärken. Vi arbetar enligt ledorden service, kunskap och kvalitet och hjälper dig gärna att hitta en cykel som passar just dina behov och din plånbok.

En annan stor fördel med oss är att du kan handla både på nätet eller i våra Stockholmsbutiker. Besök oss på Rådmansgatan 25 och Gustavslundsvägen 175 eller ring oss direkt på 08 – 20 06 76 vid eventuella frågor eller funderingar.