Service på racercykel – enkla skötselråd

2019/04/25

Service på racercykel

För att förlänga livslängden på din racercykel och samtidigt se till att den alltid fungerar som den ska, krävs det att den kontinuerligt tas om hand om. I denna artikel tänkte vi därför dela med oss av några enkla skötsel-/serviceråd som säkerställer att din racer förblir i toppskick!

Så gör du för att rengöra och serva din racer 

– Först och främst bör du se till att hålla din cykel allmänt ren. Något som bäst görs genom regelbundna tvättar. Orenligheter såsom smuts, regn och lera riskerar nämligen att leda slitage på komponenter som reglage, kedja, lager. Mer tips om hur du bäst tvättar din cykel hittar du i vår tidigare artikel ”Cykelunderhåll för ökad livslängd”.

– Se till att däcken alltid är pumpade och håller sig inom ramen för rekommenderat tryck. Det rekommenderade trycket framgår vanligtvis på däcket. Ett bra tips är att kontrollera trycket inför varje runda och pumpa upp däcken ifall det behövs.

– Gör rent drivlina (kedja, kassett, drev, rulltrissor och växelförare) ordentligt regelbundet med mild avfettning för att få bort gammal olja.

– Smörj kedjan regelbundet och se till att alltid torka av överflödet efteråt.

– Kontrollera och byt ev. bromsklossar. Tar dem som de ska?

– Använder du en fälgbroms bör du också se till att hålla fälgbanan ren och kontrollera att det inte fastnat något större smuts, sten eller fälgrester i bromsklossarna. Över tid kan detta skada fälgen och medföra att du blir tvungen att byta ut den.

– Kontrollera att inget lager glappar och att hjulen är raka.

– Lämna cykeln på verkstad för noggrannare genomgång åtminstone 1 gång per år.

Vänd dig till oss på Jarla Cykel

Om du har uppmärksammat att någonting inte står rätt till med din racercykel, alternativt är i behov av att lämna in den för en noggrannare service, kan du med fördel vända dig till oss på Jarla Cykel.

En stor fördel är att vi har lokal närvaro i Stockholm med kombinerad butik och verkstad. På så sätt kan du alltid få den rådgivning och hjälp som just du och din cykel är i behov av. Besök oss på Rådmansgatan 25 eller Gustavslundsvägen 175 i Stockholm, ring oss direkt på 08 – 20 06 76 eller skicka ett mejl till info@jarlacykel.se vid eventuella funderingar. Varmt välkommen!