Så gör du för att byta framgaffel på cykeln

2019/01/22

Byta framgaffel cykel

Att byta framgaffel på sin cykel är någonting som åtminstone majoriteten inte gör allt för ofta. Det händer dock att mountainbikeåkare kan behöva göra det lite mer frekvent. I denna artikel tänkte vi därför berätta mer om vad du ska tänka på vid ett köp, samt hur du går tillväga för att montera framgaffeln på din MTB.

Innehåll

– Att tänka på vid köp av framgaffel
– Så monterar du din nya gaffel

 

Att tänka på vid köp av framgaffel

När du väl ska köpa en ny framgaffel till din mountainbike, gäller det självfallet att hitta en modell som passar just din hoj. Det som bör kontrolleras är framförallt:

 

1. Vilken dimension gaffelröret har?

Idag finns det framförallt två dimensioner som används. Den första är 1 1/8 tum grov och har ett rakt gaffelrör. Den andra kallas för tapered och är 1 ½ tum i botten, varpå den sedan smalnar av och blir 1 1/8 tum i toppen. Andra vanliga namn är avsmalnande- eller konisk gaffel. 

 

2. Vilken axelstandard framhjulet har?

När du väl är medveten om vilken dimensionen på gaffelröret, är det dags att ta reda på vilken axelstandard framhjulet har. De kan komma i olika storlekar. I värsta fall kan du eventuellt byta axel annars hela hjulet. 

 

3. Vilken bredd navet har?

Även på dagens nav finns det en mängd olika standarder. Se till att ta reda på vad du har innan du köper en ny framgaffel.

 

4. Finns någon skivbromsinfästning?

Äger man en väldigt gammal MTB bör man även kontrollera ifall det finns någon skivbromsinfästning. Även här finns det två olika standarder – IS och Post-mount. Detta är nämligen viktigt att veta för att kunna skaffa rätt adaptrar. 

 

Så monterar du din nya gaffel

Förutsatt att du har mountainbike som är relativt ny, är det ganska enkelt att byta ut framgaffeln under rätt förutsättningar. Börja med att lossa framhjulet från gaffeln, demontera sedan styrstammen och dra därefter ut gaffeln från röret. 

Innan du för in den nya gaffeln i ramen är du med största sannolikhet tvungen att kapa av gaffelröret så att det får rätt längd samt flytta lagerbanan från den gamla framgaffeln eller montera en ny. Se till att använda en kapguide och metallsåg för att få det rakt samt rätt verktyg för att slå fast lagerbanan på den nya gaffeln om det behövs. 

När röret väl har rätt längd slås en styrstjärna ner i röret och placeras därefter i ramen. Sätt sedan tillbaka styrstammen, topcapen och hjulet. Avsluta sedan med att skruva åt alla komponenter lagom hårt. 

Har du monterat en dämpad gaffel är du också tvungen att ställa in den efteråt. Se till att den har rätt lufttryck och liknande. 

 

Ta hjälp av Jarla Cykel

Oavsett om du vill köpa en ny framgaffel eller också behöver hjälp med monteringen och justeringen av denna, kan du med fördel vända dig till oss på Jarla Cykel. Vi erbjuder ett stort utbud av framgafflar. Dessutom har vi en verkstad som gärna hjälper dig att montera den på cykeln. 

För dig som helst vill ställa in den nya gaffeln på egen hand, tillhandahåller vi även så kallade ShockWiz. Ett verktyg som du kopplar till dämparen följt av en app i telefonen. På så sätt säkerställer du att dämparinställningarna blir rätt.

En annan stor fördel med oss är att du kan handla både på nätet eller i våra butiker i Stockholm. Besök oss på Rådmansgatan 25 eller Gustavslundsvägen 175, ring oss direkt på 08 – 20 06 76 vid eventuella frågor eller funderingar.