Renovera framgaffel på cykel – så gör du

2020/05/11

Renovera framgaffel cykel

Framgaffeln är en komponent som utsätts för en hel del slitage. Inte minst om du äger en MTB och kör denna i skog och annan terräng. För att hålla din gaffel i bästa tänkbara skick gäller det att du kontinuerligt se över och serva den. Vi tänkte därför berätta mer om hur du lyckas med detta!

Innehåll

– Därför är det viktigt att serva gaffeln

– Underhåll och service av framgaffeln

Därför är det viktigt att serva gaffeln

Likt de flesta komponenter är framgaffeln komplex. Den innehåller en mängd olika delar som kan gå sönder och utsättas för slitage. Genom att kontinuerligt serva den säkerställer du att gaffeln fyller sin funktion, samtidigt som du förlänger dess livslängd.

Gör du inte detta kan den istället ta skada. I bästa fall kan det hjälpa med att byta ut tätningar och olja, vilket vi kommer att berätta mer om nedan, för att renovera gaffeln och få den att fungera igen. I värsta fall kan du vara tvungen att byta ut den. Se därför till att underhålla den med jämna mellanrum!

Underhåll och service av framgaffeln 

Så, hur gör man då för att se efter sin framgaffel på bästa tänkbara sätt? Nedan följer våra bästa tips för att lyckas med detta:

1. Håll den insmord

Ett av det enklaste och bästa sättet att se över din framgaffel är genom att hålla den insmord. Dämpade framgafflar är nämligen utrustade med ett oljebaserat smörjsystem, vilket gör att de kan fungera optimalt och utan friktion.

Oljan i systemet bör fyllas på med jämna mellanrum. Här finns det däremot lite olika rekommendationer, beroende på vilken typ av dämpare du har. Det välkända varumärket FOX rekommenderar att man fyller på med olja efter att man cyklat 25 timmar.

Fram till dess så finns det däremot en del andra saker som du kan göra för att optimera framgaffelns mående. Ett av dem är att vända cykeln upp och når för att låta oljan färdas genom de olika tätningarna. Låt din cykel stå upp och nedvänd i cirka 30 minuter.

2. Byt ut tätningar och olja

Förutom att kontinuerligt fylla på oljan i dämparens smörjsystem, bör du även skruva isär framgaffeln och byta ut såväl tätningar som olja. Även här finns olika åsikter om hur frekvent detta bör göras.

Många större tillverkare kan däremot enas om att det bör göras när man har cyklat cirka 200 timmar. Vid denna tidpunkt bör du alltså demontera gaffeln och byta ut tätningar samt oljan.

3. Håll den fri från smuts

Sist men inte minst bör du se till att gaffeln, mer specifikt dämparen, håller sig fri från smuts. Har du varit ute i skogen eller bara färdats i allmänt dåligt väder, bör smuts och lera avlägsnas direkt. På så sätt förhindrar du att det tar sig in i smörjsystemet.

Ta hjälp av Jarla Cykel

Vi hoppas att du nu har bättre koll på hur du underhåller och renoverar din framgaffel. Önskar du däremot hjälp med detta, kan du med fördel vända dig till oss på Jarla Cykel!

Vi har två butiker med tillhörande verkstäder, där du dels kan inhandla nya dämpare men också få hjälp med renoveringen och servicen av dessa.

Besök oss på Rådmansgatan 25 eller Gustavslundsvägen 175 i Stockholm, ring oss direkt på 08 – 20 06 76 eller skicka ett mejl till info@jarlacykel.se vid eventuella frågor eller funderingar. Varmt välkommen till oss på Jarla Cykel – en riktig cykelbutik sedan 1944!