Ramväska – en köpguide

2018/10/02

Är du på jakt efter en ny ramväska, men är osäker på vilka alternativ som finns, samt vilken som bäst uppfyller dina behov? Då har du kommit helt rätt! Inte nog med att vi på Jarla Cykel erbjuder ett stort utbud av ramväskor från välkända varumärken, tänkte vi i denna artikel dela med oss av våra bästa tips och råd som underlättar ditt köp!

Innehåll

– Varför ska man använda en ramväska?
– Olika typer av ramväskor
– Köp din ramväska hos Jarla Cykel

Varför ska man använda en ramväska?

Innan vi berättar mer om de olika modellerna som finns tillgängliga på marknaden, tänkte vi börja med att reda ut varför man ska använda en ramväska från första början. Fördelarna med dessa väsktyper är nämligen många.

Precis som namnet antyder fästes dessa väskor på cykelns ram, antingen på dess ovansida eller undersida. Med anledning av detta är de således väldigt smidiga och lämpar sig utmärkt för att förvara nödvändigheter som du kan behöva komma åt snabbt under cykelturen.

I de väskor som fästes på ramens ovansida, passar det exempelvis utmärkt att förvara energibars eller annat som kan förse dig med energi under cykelturer eller lopp. Självklart går det även utmärkt att förvara andra saker som är viktiga att ha nära till hands.

För att summera ramväskornas fördelar är de väldigt små och smidiga, samtidigt som de gör det enkelt att komma åt saker under cykelturen. Dessutom på ett sådant sätt att cyklingen inte påverkas. Denna typ av väskor är ett perfekt komplement eller också en ersättare för sadelväskor.

Olika typer av ramväskor

Nu när du har bättre förståelse för väskornas fördelar, tänkte vi berätta mer om de olika typerna av ramväskor som finns på marknaden. Vi har valt att dela in dem i tre olika modeller:

– Väskor som fästes ovanpå ramen
– Trekantiga väskor som fästes på ramens undersida
– Touringväskor

Väskor som fästes ovanpå ramen

En utav de vanligaste typerna av ramväskor är de som fästes ovanpå ramen, tätt intill styrstammen. Dessa modeller hör till de allra smidigaste och lämpar sig perfekt att använda på landsvägs-, tempo-, triathlon- och hybridcyklar.

Med denna typ av väska på ramen kan du enkelt tillgå energibars eller annat energitillskott under såväl motionsturer som cykellopp. På triathlon- och tempocyklar är dessa väskor så pass vanliga att det många gånger finns förinstallerade fästen för ramväskor på dem. Anledningen till detta är att de bidrar till en bra aerodynamik samtidigt som dessa cykeltyper många gånger används under längre lopp, där det är nödvändigt att få i sig energi.

Trekantiga väskor som fästes på ramens undersida

Trots att de väskor som fästes på ramens ovansida har många fördelar, är de dock något begränsade när det kommer till storlek. Önskar du ytterligare förvaringsmöjligheter, kan vi istället rekommendera trekantiga väskor som fästes på ramens undersida. Där sadelröret möter överröret.

Fördelen med dessa modeller är att du får plats med ytterligare saker som lås, luftpump, ytterligare energikällor, reservslang, multitool och liknande. I vissa modeller får du även plats med en regnjacka. Med andra ord passar denna väska utmärkt för att förvara föremål som inte är lika akuta att kunna tillgå medan du cyklar.

Touringväskor

För längre turer kanske det däremot krävs ytterligare förvaringsutrymme, vilket en touringväska kan lösa. Dessa väskor liknar till stor del den ovanstående modellen, med enda skillnaden att det är större. Många gånger går de längst hela överrörets undersida, vilket ger gott om utrymme till sådant som kan behövas under längre turer.

Köp din ramväska hos Jarla Cykel

Som nämnts tidigare erbjuder vi på Jarla Cykel ett stort utbud av högkvalitativa ramväskor från välkända varumärken som Lezyne. Bland vårt sortiment hittar du väskor som passar alla typer av behov och cyklar, oavsett ifall du äger en landsvägs-, tempo-, triathlon- eller hybridcykel.

En annan fördel med att handla hos oss på Jarla Cykel är att vi finns både online och i fysisk butik i Stockholm. Besök oss på Rådmansgatan 25 i Stockholm, ring oss direkt på 08 – 20 06 76 eller skicka oss ett e-mail till info@jarlacykel.se vid eventuella frågor eller funderingar. Varmt välkommen!