Därför bör du använda ett ramskydd på din cykel

2019/08/13

Ramskydd cykel

Det finns många enkla knep som du kan använda för att behålla din cykel i bra skick år efter år. Att förse din cykel med ett ramskydd är ett av dem. I denna artikel berättar vi mer om vad ett ramskydd är samt varför du bör använda det på din cykel.

Innehåll

– Vad är ett ramskydd?

– Varför ska man använda ett ramskydd?

Vad är ett ramskydd?

Ramskydd finns i en mängd olika utföranden och material. Antingen kan dem bestå av ett skyddande hölje som är tillverkat av exempelvis gummi eller neoprene och som fästes på ramen med hjälp av ett kardborreband, eller också kan de bestå av självhäftande kuddar av läder, PVC och andra liknande material.

Nedan hittar du ett exempel på hur de självhäftande kuddarna kan se ut:

Och här hittar du ett exempel på hur de skyddande höljena kan se ut:

Kedjestagsskydd

Beroende på vart på ramen som skyddet ska användas, kan namnet variera. Det är därför inte ovanligt att dessa typ av skydd också kan benämns som kedjestagsskydd eller gaffelskydd.

Varför ska man använda ett ramskydd?

Precis som namnet antyder är ramskydd framtagna för att skydda din cykel och dess ram från smuts och skador. Mer specifikt är de tänkta att skydda extra utsatta områden såsom kedjestaget och framgaffeln.

Som du säkerligen fått erfara någon gång, inte minst om du kör MTB, så är det lätt hänt att kedjan börjar glappa och slå i kedjestaget. Något som över tid resulterar i otrevliga repor och färg som lossnar. Genom att istället omsluta kedjestaget med ett passande ramskydd, förhindrar du att detta sker.

På samma sätt kan också din framgaffel få trista repor från exempelvis fall, grenar som slår emot och kablar som nöter. Även här kan ett passande ramskydd förhindra att onödiga repor och slitage uppstår.

Sammanfattningsvis är alltså ramskydd ett billigt tillbehör som hjälper dig att skydda utsatta delar av ramen från onödigt slitage. Perfekt om du är mån om att hålla din cykel i toppskick år efter år – och vem är inte det?

Köp ditt ramskydd hos Jarla Cykel

Om du är på jakt efter ett ramskydd till din cykel, kan du med fördel inhandla det hos oss på Jarla Cykel. Vi erbjuder ett stort utbud av högkvalitativa skydd från välkända varumärken som Lizard Skins.

Ytterligare en stor fördel med att handla hos oss, är att vi finns både online och i fysisk butik. Besök oss på Rådmansgatan 25 eller Gustavslundsvägen 175 i Stockholm, ring oss direkt på 08 – 20 06 76 eller skicka ett mejl till info@jarlacykel.se vid eventuella frågor eller funderingar. Varmt välkommen till oss på Jarla Cykel – en riktig cykelbutik sedan 1944!