Så gör du för att pumpa dina cykeldäck

2021/05/24

Pumpa cykeldäck

Att pumpa sina cykeldäck är för många en baggis. Har man aldrig gjort det eller känner sig osäker på hur man går tillväga kan det däremot vara skönt att få en genomgång. Här tänkte vi därför berätta mer om hur du gör för att pumpa dina cykeldäck!

 

Så pumpar du ett däck med cykel- eller bilventil

På de allra flesta däck används s.k. cykel- eller bilventiler. Cykelventilerna är något smalare och längre än bilventiler, som oftast är grövre och kortare. Något som kan vara viktigt att veta för att välja rätt munstycke på cykelpumpen.

När du väl har kopplat på rätt munstycke är det bara att skruva av ventilhatten, trycka fast pumphuvudet och börja pumpa. På en del pumpar, framförallt handpumpar, kan det finnas en liten spak som behöver fällas upp eller ner innan du påbörjar pumpningen.

 

Så pumpar du ett däck med presta- eller racerventil

På en del cyklar används det däremot däck med s.k. presta- eller racerventiler. När du ska fylla på luften i dessa behöver du först lossa på låsskruven (som finns på ventilen) innan du kan fästa pumphuvudet och börja pumpa.

Svårare än så är det inte att pumpa sina cykeldäck!

 

Hur hårt ska man pumpa däcken?  

En fråga som oftast kommer upp i samband med att man ska pumpa sina cykeldäck är ”hur hårt ska man pumpa dem?”.

På denna fråga finns det inget generellt svar. Olika däck och slangar kan behöva olika lufttryck. På sidan av däcket framgår det vilket tryck som gäller för just dina däck.

För att lära dig mer om hur du får rätt lufttryck i just dina däck samt varför det är så viktigt, rekommenderar vi dig att läsa vår tidigare artikel som handlar om just lufttryck i cykeldäck.

 

Gör dina cykelrelaterade köp hos Jarla Cykel 

Hos oss på Jarla Cykel hittar du ett stort utbud av både cyklar, komponenter, personlig utrustning och tillbehör. Något som givetvis inkluderar däck, slangar och pumpar.

En annan stor fördel med att handla hos oss är att vi finns både online och i butik. Utforska vårt välfyllda utbud eller besök någon av våra butiker på Rådmansgatan 25 eller Gustavslundsvägen 175 i Stockholm – varmt välkommen!