Olika typer av cykelventiler

2023/03/28

Olika cykelventilerAtt hålla koll på vilken ventil cykeln har är bra när det är dags pumpa cykeldäcken eller byta slang. Ett däck som inte har tillräckligt med luft i sig är både dåligt för själva däcket och gör att du inte kan cykla lika snabbt som du annars hade gjort. Men hur pumpar man egentligen ett däck? Ja, för det första måste du veta vilken sorts ventil däcket har, och det beror på vilken typ av cykel du har och hur gammal den är. Det finns tre huvudtyper av ventiler: Presta, Schrader och Dunlop. Här ska vi gå igenom de tre olika typerna av cykelventiler.

Presta

Ibland kan den här ventilen kallas för schlaverand, racerventil eller fransk ventil och den används ofta på avancerade landsvägscyklar och snabba hybrider med ett högt däckstryck. Ventilen passar alltså på smala fälgar och har därför en smalare form. En Prestaventil är lite känsligare än de andra två ventiltyperna.

Du kan använda samma pump till en Prestaventil som du använder till en Dunlopventil. Du kan däremot inte pumpa ett däck med en Prestaventil på en bensinstation med en pump avsedd för en bilventil, en så kallad Schraderventil. Vill du ha den möjligheten måste du ha en adapter, men då måste du så klart ha denna med dig när du cyklar.

Schrader

Schraderventilen finns på alla bilar och därför kallas den ofta för just bilventil. Det innebär att du kan hitta en pump som passar för att fylla ett cykeldäck med Schraderventil på vanliga bensinmackar. Den är konstruerad för att kunna pumpa in stora mängder med luft under en kort tid. Schraderventiler finns ofta på MTB-cyklar men även andra cyklar kan ha denna typ av ventiler. Du hittar också den här ventiltypen på barnvagnar och en del elsparkcyklar.

Dunlop

Dunlopventiler kallas ibland för blixt- eller woodsventiler och ibland också för holländska ventiler, och du vet alldeles säkert hur den typen av ventil ser ut. Det är en ventil som har ett långt ventilgummi som skruvas av när det är dags att pumpa cykelns däck. De flesta äldre cyklar har Dunlopventilen. Många vanliga standardcyklar har den här typen av ventil och du ser dem på herr- och damcyklar men också på barncyklar. Dunlopventiler sitter också ofta på elcyklar.

Fördelen med en Dunlopventil är att den är enkel att använda. Som vi berättade här ovan går det att använda samma pump på en Dunlopventil som på en Prestaventil. Ibland kan det vara lite knepigt att få pumpen att stanna kvar på ventilen, vilket gör att det inte blir helt tätt mellan pumpen och ventilen och pumpningen blir då också svårare.

Håll din cykel i gott skick med produkter från Jarla Cykel

Vill du att din cykel ska hålla länge måste du också underhålla den och då ingår bland annat att hålla koll på cykelns däck, slangar och ventiler. För lite luft i däcken eller för mycket luft i däcken kan faktiskt skada både däcken och dig.

En stor fördel med att handla din cykel hos oss är att vi finns både som fysisk butik i Stockholm och online med snabba och fria leveranser över hela Sverige. Självklart erbjuder vi olika cykelventiler till alla typer av cyklar.

En annan fördel med att handla hos oss på Jarla Cykel är att vi finns både online och i fysisk butik i Stockholm. Besök oss på Rådmansgatan 25 eller Gustavslundsvägen 175, ring oss direkt på 08 – 20 06 76 eller skicka oss ett e-mail till [email protected] vid eventuella frågor eller funderingar. Varmt välkommen!