7 tips för att förbättra din MTB-teknik

2021/07/12

MTB-teknik

Vi har i en tidigare artikel delat med oss av fem tips till dig som tänkt börja cykla MTB. Nu tänkte vi fortsätta på den inslagna vägen och dela med oss av en rad tips som hjälper dig att förbättra tekniken!

 

Så förbättrar du din teknik på mountainbiken 

Med rätt teknik blir åkturen både enklare och säkrare, samtidigt som du gradvis kan ge dig på svårare och svårare utmaningar. Nedanför hittar du sju tips som hjälper dig att lyckas med just detta:

 

1. Ha för vana att stå upp

En av de största skillnaderna med ”traditionell” cykling är att man under en MTB-runda i skogen står upp i allt större utsträckning. När det dyker upp rötter, stenar, gropar, kurvor och andra utmanande hinder bör du ha för vana att ställa dig upp och böja lätt på knäna.

Anledningen till att man gör detta är för att få bättre kontroll och möjlighet att reagera snabbare, samtidigt som du inte tappar balansen lika lätt.

 

2. Luta dig bakåt i nedförsbackar

Något annat du bör vänja dig vid är att förflytta rumpan så att den befinner sig bakom sadeln när vid branta nedförsbackar. Anledningen till att man gör detta är för att minimera riskerna att flyga över styret vid en kollision.

 

3. Luta dig framåt i uppförsbackar

När du ska cykla uppför branta backar gäller istället precis tvärtom. Här ska du istället sätta dig på sadeln och luta dig framåt så mycket det går. På så sätt får du ett bra grepp och förhindrar att bakdäcket börjar slira.

 

4. Använd pedalerna vid rätt tillfälle

Något annat som är viktigt att tänka på är hur du använder pedalerna vid upp- och nedförsbackar. För att ta dig till toppen av backen gäller det att hålla ett jämnt rundtramp. Vid nedförsbackar du inte använda pedalerna alls. Här kan du istället glida fram och fokusera på att parera hindren!

 

5. Planera din åkning

Som du säkerligen är medveten om finns det en rad olika hinder som plötsligt kan dyka upp i skogen. För att kunna parera dessa på bästa sätt rekommenderar vi dig att försöka blicka framåt och planera din åkning.

Det är nämligen lätt hänt att man endast fokuserar på det som är precis framför en, vilket kan leda till otrevliga överraskningar. Genom att hålla blicken uppe och planera åkningen slipper du dessa!

 

6. Lyft upp framdäcket

För att enklare ta dig över hinder i form av grenar, stenar och liknande, bör du ha för vana att lyfta upp framdäcket. Något som du gör genom att dra styret bakåt just innan du hindret. På så sätt slipper du löpa risken att det tar tvärstopp och du flyger över styret.

 

7. Våga behålla farten

Att bibehålla farten över hinder och utmanande terräng är något som för de flesta nybörjare är läskigt. Faktum är däremot att det minskar risken för att du ska sladda eller köra omkull. Se därför till att alltid försöka hålla farten uppe när du ska köra över hinder!

 

Ta hjälp av Jarla Cykel

Där har du det – sju tips som förhoppningsvis hjälper dig att bättra på MTB-tekniken.

Om du är på jakt efter en ny cykel eller tillhörande utrustning, är du varmt välkommen att göra det hos oss på Jarla Cykel. Vi erbjuder ett stort utbud av mountainbikes och personlig utrustning. Du kan dels handla online eller också i någon av våra fysiska butiker i Stockholm.

Besök oss på Rådmansgatan 25 eller Gustavslundsvägen 175, ring oss direkt på 08 – 20 06 76 eller skicka ett mejl till info@jarlacykel.se vid eventuella frågor eller funderingar. Varmt välkommen till oss på Jarla Cykel – en riktig cykelbutik sedan 1944!