Montera cykeldator – så gör du

2020/08/31

Montera cykeldator

Vi har i en tidigare köpguide berättat vad du ska tänka på när du ska köpa en cykeldator. Nu tänkte vi fortsätta på den inslagna vägen och redogöra för hur du faktiskt monterar den på din cykel.

Så monterar du en cykeldator

Om du har införskaffat en cykeldator är du troligtvis ivrig att montera den. För att lyckas med detta kan du med fördel följa nedanstående steg:

 

1. Ta reda på hur den fungerar

Det finns en hel del olika datorer på marknaden. Huvudsakligen finns det däremot två tekniker som används för att hålla koll på sträcka och hastighet – antingen via GPS-mätning eller också genom att räkna antalet varv som hjulen snurrar.

Om du äger en dator som använder den förstnämnda tekniken så kopplas den oftast upp till din telefon, alternativt så har den en inbyggd GPS för att mäta hur långt du cyklar. Det kan däremot vara så att du trots detta är tvungen att montera en hastighetssensor på cykelns framgaffel, men mer om detta senare.

Äger du en cykeldator som använder den sistnämnda tekniken är du definitivt tvungen att montera en hastighetssensor på cykelns framgaffel, respektive en magnet på cykelns ena eker. Baserat på detta räknar datorn ut avverkad sträcka och aktuell hastighet.

 

2. Montera hastighetssensorn

Nästa steg är att montera hastighetssensorn på cykelns framgaffel. Något som oftast är väldigt enkelt att göra eftersom den fästs med ”ett gummiband”. Det krävs alltså inte några verktyg.

Utöver detta måste du även fästa en liten magnet på en av hjulets ekrar. Även denna är väldigt enkel att montera och kräver oftast inga verktyg.

 

3. Montera fästet på styret

När du väl har monterat hastighetssensorn är det dags att montera fästet till cykeldatorn. Något som oftast görs på styret eller styrstammen. Placera fästet på önskat ställe och skruva sedan fast det med tillhörande skruvar. Vanligtvis krävs det en insexnyckel för att göra detta.

 

4. Dra eventuella kablar

Numera är de allra flesta cykeldatorer trådlösa, vilket innebär att informationen från hastighetssensorn överförs digitalt. På en del modeller kan du däremot vara tvungen att dra en kabel från cykeldatorn till sensorn. Fäst den i så fall på adekvat ställe (på ramen) med hjälp av buntband.

 

5. Sätt igång din dator 

Sist men inte minst är det dags att placera din dator i fästet och starta upp den. Säkerställ att allt fungerar som det ska, att den mäter sträcka, hastighet respektive andra eventuella funktioner.

 

Köp din cykeldator hos Jarla Cykel

Vi hoppas att du nu har bättre koll på hur du monterar en cykeldator. Är du däremot i behov av att investera i en ny sådan, kan du med fördel vända dig till oss på Jarla Cykel. Vi erbjuder ett stort utbud av cykeldatorer från marknadsledande varumärken som Bontrager, Cateye, Garmin och Sigma.

En annan stor fördel med att handla hos oss på Jarla Cykel är att vi finns både online och i butik i Stockholm. Du hittar oss på Rådmansgatan 25 eller Gustavslundsvägen 175. Det går också bra att ringa oss direkt på 08 – 20 06 76 eller skicka ett mejl till info@jarlacykel.se vid eventuella frågor eller funderingar.