Så får du rätt lufttryck i dina cykeldäck

2020/09/07

Lufttryck cykeldäck

Att fylla dina däck med rätt mängd luft är viktigt för att säkerställa bästa funktion samt för att undvika punkteringar och andra onödiga skador på din cykel. Men hur vet man egentligen vad som är rätt lufttryck? Låt oss reda ut alla frågetecken.

 

Innehåll

– Vikten av rätt lufttryck

– Så får du rätt lufttryck i cykeldäcken

 

Vikten av rätt lufttryck

Som nämnts inledningsvis är rätt lufttryck essentiellt för att säkerställa bästa möjliga funktion på din cykel. Har du för lite luft i däcken blir det betydligt tyngre att ta dig fram. Något som resulterar i dålig upplevelse.

Vid lågt lufttryck kan dessutom däcksidan få sprickbildning och livslängden försämras. Som om detta inte vore nog är det enklare att få punktering om du kör på en kant, en sten eller något annat som är hårt föremål.

Beroende på hur du använder din cykel, vad däcket har för dimensioner och hur mycket du väger, kan däremot det rekommenderade lufttrycket variera.

På mountainbikes är det exempelvis nödvändigt att ha lite mindre tryck så att däcket lättare kan anpassa sig efter terrängen och ge dig extra grepp. På landsvägscyklar vill man istället ha ett lågt rullmotstånd, vilket uppnås genom ett högre lufttryck. Så, hur får man då rätt mängd luft baserat på sina förutsättningar och behov?

 

Så får du rätt lufttryck i cykeldäcken

Olika däck och slangar kan som bekant behöva olika mycket luft. Det kan därför verka krångligt att veta hur mycket luft som just dina däck behöver. Så är däremot inte fallet!

På dina däck framgår det nämligen hur mycket luft som rekommenderas att du fyller dem med. Det står vanligtvis på däckens sida och benämns i termer som ”psi” eller ”bar”, alternativt både och.

För att demonstrera hur det kan se ut tänkte vi visa upp tryckrekommendationerna för en av våra produkter (Continental Grand Prix 4-season):

Dimension Vikt Tryckrekommendation
23-622 230 g 110-120 psi
25-622 240 g 95-120 psi
28-622 280 g 95-115 psi
32-622 320 g 85-102 psi

För att underlätta och säkerställa att du faktiskt förser dina däck med rekommenderat lufttryck, råder vi dig att använda en högkvalitativ cykelpump med tydlig tryckmätare.

 

Ta hjälp av Jarla Cykel

Förhoppningsvis har du nu bättre koll på varför det är så viktigt att ha rätt lufttryck däcken samt hur du går tillväga för att veta vilket tryck som rekommenderas för just dina däck.

I behov av nya komponenter? Hos oss på Jarla Cykel hittar du ett stort utbud av både däck, slangar och pumpar från marknadsledande varumärken. Utforska vårt sortiment online eller besök någon av våra butiker i Stockholm. Du hittar oss på Rådmansgatan 25 eller Gustavslundsvägen 175, varmt välkommen!