Så hittar du rätt lås till din racercykel

2021/10/14

Vi har tidigare sammanställt en populär köpguide för cykellås. Denna gång tänkte vi huvudsakligen fokusera på lås som lämpar sig utmärkt till racercyklar. Perfekt för den inbitne entusiasten som vill kunna låsa fast sin racer på ett tryggt och säkert sätt!

Vad bör man tänka på när man ska köpa lås till sin racer?

Det finns en hel del saker som är viktiga att tänka på när man ska köpa ett lås till sin racercykel. Nedanför har vi samlat några av de främsta faktorerna att överväga:

1. Ska det vara godkänt eller icke godkänt?

Godkända lås är testade och certifierade. Man kan således känna sig trygg med att de har en hög motståndskraft mot tjuvens verktyg, parallellt som de flesta försäkringsbolag godkänner dessa lås och därav ersätter dig om någon mot förmodan skulle klara av att sno din cykel.

Som du säkerligen förstår är icke godkända lås inte testade. Man vet således inte hur mycket står emot olika verktyg såsom bultsaxar och vinkelslipar. Det kan även vara så att du inte får någon ersättning från ditt försäkringsbolag.

2. Vad kostar din cykel?

Denna punkt hör ihop med ovanstående. De allra flesta racercyklar är nämligen väldigt dyra och rekommendationen är därför att satsa på ett lås som är testat och godkänt av försäkringsbolagen.

3. Hur och när ska låset användas?

Det finns däremot situationer där det kan räcka med ett lås som inte är godkänt. Om du exempelvis ska använda låset för att låsa fast cykeln under en kortare period där du dessutom har uppsikt över den. Något som kan vara fallet om du ska göra ett matstopp längs vägen.

Fundera alltså på hur och när låset ska användas.

4. Hur stort får det vara och hur mycket får det väga?  

Sist men inte minst gäller det att fundera över låset storlek och vikt. Godkända lås kan nämligen vara väldigt stora och otympliga, vilket rimmar illa med det aerodynamiska tänket som oftast råder när man kör racer.

Tips på 5 passande lås till racercyklar

Nu när du har bättre koll på vilka faktorer som du bör överväga, tänkte vi tipsa om X lås med olika egenskaper:

Kryptonite U-Lock Evolution Mini5

 

 

Detta smidiga cykellås kommer från Kryptonite och är helt gummiklätt för att inte skada din cykel. Det är testat och godkänt vilket gör att du kan känna dig trygg med dess funktion. Den nätta designen och vikten på 1,2 kg gör det till ett perfekt val när du vill låsa fast din racer såväl hemma som på jobbet. 

Läs mer om och köp Kryptonite U-Lock Evolution Mini5.

Kryptonite Kryptolok Combo

 

Likt ovanstående produkt kommer detta lås från Kryptonite. Det består av en liten och smidig bygel som är tillverkad av 12 mm härdat stål. Den låses dessutom upp med kombination vilket gör att du slipper hålla koll på nycklar. Sist men inte minst är låset godkänt och väger drygt 1 kg.

Läs mer om och köp Kryptonite Kryptolok Combo.

Hiplok Lite 2

Den första versionen av Hiploks lås blev en succé tack vare dess innovativa design och tåliga egenskaper. Nu har man gjort en uppföljare som har samma goda egenskaper men som endast väger endast hälften så mycket. Låset väger endast 1000 gram och är godkänt av svenska stöldskyddsföreningen!

Läs mer om och köp Hiplok Lite 2.

Bontrager Comp

 

Från populära Bontrager kommer detta klassiska vajerlås som ger dig ett grundläggande skydd. Vajern har en tjocklek på 10 mm och låset är inte testat. Det kan däremot vara ett smidigt alternativ att ta med sig under cykelturen. Exempelvis om du ska stanna och äta längs vägen.

Läs mer om och köp Bontrager Comp.

Abus Bordo 5700/80 Alarm

 

Sist men inte minst vill vi tipsa om Abus Bordo. Ett av de allra säkraste låsen på marknaden, vilket lämpar sig utmärkt att använda när du ska låsa fast cykeln hemma. Inte nog med att låset står emot åverkan från många verktyg, är det även utrustat med ett larm som börjar tjuta när den intelligenta rörelsesensorn ger utslag!

Läs mer om och köp Abus Bordo 5700/80 Alarm.

Köp ditt lås hos Jarla Cykel

På Jarla Cykel är vi väl medvetna om hur viktigt det är med säkerhet. Vi erbjuder därför ett stort utbud av cykellås från välkända varumärken som ABUS, Hiplok och Kryptonite.

En annan stor fördel med oss är att du kan handla både på nätet eller i våra butiker i Stockholm. Besök oss på Rådmansgatan 25 eller Gustavslundsvägen 175, ring oss direkt på 08 – 20 06 76 vid eventuella frågor eller funderingar.