Så gör du för att laga växel på cykeln

2019/04/02

Laga växel på cykel

Cyklar är fulla av mekanik och komponenter som kan gå sönder, varav växelsystemet är en av dem. I denna artikel tänkte vi därför berätta mer om hur du går tillväga för att laga din växel på egen hand, samt hur vi på Jarla Cykel kan bistå med hjälp!

Laga växel på cykeln – steg-för-steg

Idag finns det en mängd olika växelsystem på marknaden. Någonting som innebär att det är svårt att skriva en generell ”Gör-det-själv-guide” som passar alla typer av system och cykelmodeller. Med det sagt så tänkte vi iallafall göra vårt bästa och gå igenom hur du åtgärdar några av de vanligast förekommande växelproblemen.

Synonymt för samtliga system är nämligen att de är både komplexa och förhållandevis känsliga. Alla system består av många små komponenter som alla riskerar att gå sönder förr eller senare. Trots detta så finns det vissa delar som går sönder mer frekvent än andra. Oavsett växelsystem.

1. Ta reda på vilket växelsystem du har   

Som tidigare nämnts så finns det en mängd olika växelsystem på marknaden, vilka också fungerar på olika sätt. För att kunna lokalisera växelfelet och även hitta en eventuell åtgärd, gäller det därför att först ta reda på vilket växelsystem du har på din cykel. Är det ett utanpåliggande- eller integrerat växelsystem?

2. Försök analysera vad som inte fungerar

När du väl har tagit reda på vilket växelsystem du har, är det dags att försöka analysera vad det är som inte fungerar. Något som ibland kan vara lättare sagt än gjort. Ett tips är däremot att kontrollera ifall alla komponenter verkar vara intakta. Är det någonting som uppenbarligen är trasigt eller är det någonting som till och med saknas?

Det allra vanligaste felet är nämligen att växelvajern gått sönder. Detta eftersom den ligger och skaver vid reglaget, vilket över tid medför att den går av. Om så även är fallet för dig så byter du enkelt ut och justerar vajern.

Är det inte vajern som orsakat problemet så finns det ett par andra saker du kan kontrollera och göra. Har du ett utanpåliggande växelsystem så kan du exempelvis inspektera att bakväxel (om det är den som strular) och växelöra är rakt. Om inte så kan det vara nödvändigt att byta ut dessa.

Har du däremot en navväxel bör du istället kontrollera att markeringarna på växelklockan eller navet möter varandra i rätt läge. Gör dem inte detta så kan det vara nödvändigt att byta ut den förstnämnda.

3. Ta hjälp av Jarla Cykel

Med tanke på att växlar är så pass komplexa system, rekommenderar vi att man alltid tar professionell hjälp när dessa börjar strula. Hör av dig till oss på Jarla Cykel så hjälper vi dig att lokalisera problemet och föreslå en lämplig lösning!

En stor fördel är att vi också har två fysiska butiker med tillhörande verkstad i Stockholm. Besök oss på Rådmansgatan 25 eller Gustavslundsvägen 175 i Stockholm, ring oss direkt på 08 – 20 06 76 eller skicka oss ett e-mail till info@jarlacykel.se vid eventuella frågor eller funderingar. Varmt välkommen!