Att tänka på vid laddning av elcykel

2020/11/09

Laddning av elcykel

Allt fler svenskar har fått upp ögonen för elcyklar och enligt siffror från bl.a. Trafikverket rullar det långt över 100 000 stycken längs våra gator. Denna artikel vänder sig till dig som antingen äger en elcykel i dagsläget eller också har för avsikt att köpa en. Vi delar nämligen med oss av en del saker som är viktiga att tänka på i samband med laddning av batteriet.

 

5 viktiga saker att tänka på vid laddning

För att få ut det allra mesta av ditt elcykelbatteri, rekommenderar vi dig att tänka på följande saker vid laddning:

 

1. Läs och följ instruktionerna

Först och främst är det viktigt att du läser igenom och följer instruktionerna som kommer med cykeln. Vanligtvis finns det anvisningar som beskriver hur batteriet bör hanteras.

 

2. Använd endast originalladdaren

När du laddar ditt batteri bör du endast använda den laddare som följer med i samband med köpet. Skulle denna gå sönder är det viktigt att du ersätter den med en originalladdare. Att köpa laddare från tredje part kan stå dig dyrt i och med att batteriets funktion riskerar att försämras, samtidigt som risken för brand och andra olyckor ökar.

 

3. Ladda fullt första gången (och då och då)

Den första gången som du laddar batteriet bör du säkerställa att det laddas till 100%. Upprepa även denna process ungefär varannan månad. På så sätt stabiliseras batteriernas celler och livslängden maximeras.

 

4. Underhållsladda med jämna mellanrum

Batteriet bör inte laddas ur helt och hållet, då detta skadar cellerna och minskar livslängden. Det mår inte heller bra av att stå oanvänt under en lång tid. Se därför till att underhållsladda batteriet med jämna mellanrum.

 

5. Ladda kortare och oftare

Det är inte nödvändigt att ladda batteriet fullt vid vartenda laddningstillfälle. Det är istället bättre att ladda kortare och oftare. Ett fåtal timmar åt gången brukar vara det mest optimala!

 

Köp din elcykel hos Jarla Cykel

Där har du det – en handfull saker att tänka på vid laddning av din elcykel.

Om du önskar att köpa en elcykel eller ett batteri, kan du med fördel göra det hos oss på Jarla Cykel. Utforska vårt kompletta utbud av elcyklar eller besök någon av våra butiker på Rådmansgatan 25 eller Gustavslundsvägen 175 i Stockholm.

Det går också bra att ringa oss direkt på 08 – 20 06 76 eller skicka ett mejl till info@jarlacykel.se vid eventuella frågor eller funderingar. Varmt välkommen!