Köpa Cyclocross – en kombination av två cyklar!

2023/05/12

köpa cyclocrossCyclocross är en cykel som har börjat bli mer och mer populär här i Sverige. Denna cykel kan bäst beskrivas som en landsvägscykel kombinerat med en mountainbike. Det är en cykel som du kan använda dagligen, men den är främst anpassad till sporter och träningar som sker på mer ojämn terräng. Funderar du på att köpa en cyclocross finns det flera saker du bör tänka på och du kan läsa mer om dessa här.

Cyclocross – en rolig cykel

Cyclocross är en typ av racercykel med ett utseende som påminner om vanliga landvägsracers men har grövre samt dubbade däck och andra sorts bromsar. Bromsarna på dessa cyklar är öppna för att förhindra smuts och lera att fastna i dem. Det finns dessutom skivbromsar på cyclocrossarna som har i stort sett samma egenskaper när det kommer till att hålla borta smuts och liknande.

En kombination av två cyklar

Cyclocross är inte bara en cykelvariant utan även en sport. Sporten går ut på att du ska ta dig genom en bana med olika terränger och för att klara detta krävs det att du har rätt cykel. Inom vissa områden kan du även behöva ta upp cykeln och bära den. Då är det viktigt att den cykel du köper inte väger så mycket.

Dessa kombinationscyklar fungerar dock till mer än endast sporten. Om du gillar att träna genom att cykla i svårare terränger kan en cyclocross vara ett utmärkt alternativ. Här hos Jarla Cykel kommer du att hitta ett bra utbud med cyclocross från flera varumärken som Trek, Nishiki Merida och Pinarello.

Att tänka på när du ska köpa cyclocross

Det finns en del att tänka på inför ett köp, bland annat material, pris och storlek.

Material

Cyklarna är i första hand anpassade för att klara av skogs- och grusvägar så om det är sådana vägar du planerar att cykla på kan cycelcrossen vara ett bra alternativ. Men precis som med andra cykelvarianter finns det olika storlekar på dessa cyklar och de finns i olika material. Aluminium och kolfiber är de vanligaste materialen du kan hitta. Aluminium ger dig en stark cykel som kostar lite mindre jämfört med kolfiber. Kolfiber däremot är lättare om du behöver bära cykeln i terrängen och den är mer vibrationsdämpande. Dock kostar den ofta lite mer.

Pris

Eftersom priset kan variera en del kan det vara smart om du skapar en budget innan du gör ett köp. Ta en titt på hur mycket du har råd att betala för din nya cykel och se om det finns någon i din prisklass eller om du måste spara pengar/ta lån för att ha råd.

Storlek

Storleken på cykeln är en annan sak du måste fundera på. Eftersom det är en typ av racercykel kommer du antagligen spendera lång tid i sadeln. Därför är det väldigt viktigt att du väljer den rätta storleken. Cykeltillverkare har ofta grafer som kan hjälpa dig hitta den rätta storleken för dig.

Vi hos Jarla Cykel kan dock hjälpa dig om du känner dig förvirrad. Det är bara att kontakta oss om du har några frågor eller behöver hjälp att hitta rätt cyclocross för dig.