Så gör du för att justera en V-broms på cykeln

2019/10/14

Justera V-broms

Det är inte ovanligt att du efter en tid blir tvungen att justera dina V-bromsar. Vi tänkte därför dela med oss av några vanliga tecken som tyder på att det är dags att justera bromsarna, samt berätta mer om hur du går tillväga för att göra detta i praktiken.

Innehåll 

– Tecken på att du bör justera dina V-bromsar

– Justera V-bromsar på cykeln – steg-för-steg

Tecken på att du bör justera dina V-bromsar 

Det finns många tecken som tyder på att det är dags att justera dina fälgbromsar. Allra vanligast är att bromsen ständigt ligger emot fälgen, d.v.s. att den inte fjädrar tillbaka efter att du släppt bromshandtaget. Antingen kan det vara så att bromsklossarna på båda sidor av fälgen ligger emot eller också på kan det endast ske på den ena sidan.

Ett annat vanligt tecken som tyder på att det är dags att justera bromsarna, är ifall de inte tar emot fälgen alls, trots att du trycker på bromshandtaget. Skulle det vara så att bromsarna är korrekt inställda men fortfarande tar dåligt, bör du istället byta ut bromsklossarna.

Justera V-bromsar på cykeln – steg-för-steg

Om du har kommit fram till att det är dags att justera dina fälgbromsar, rekommenderar vi dig att följa nedanstående steg:

1. Börja med att justera din bromswire

Det första du bör göra är att justera cykelns bromswire. Något som enkelt görs med hjälp av justerskruven vid bromshandtaget:
Justera bromswire på cykel
Genom att skruva på denna kan du styra över hur långt du behöver trycka in handtaget innan bromsen tar i, d.v.s. hur fort eller långsamt den ska ta.

Om du upplever det tidigare nämnda problemet – att bromsen inte tar i trots att du trycker på handtaget – bör du skruva ut justerskruven. På så sätt spänner du vajern och får bromsen att ta i fortare.

2. Justera bromsklossarnas position

Har du däremot problem med att bromsklossarna ständigt ligger emot fälgen, kan du istället testa att justera klossarnas position. Använd en insexnyckel för att göra detta:

Justera bromsklossar på cykel

3. Justera vajern vid bromsoket

Om problemet med bromsklossarna kvarstår kan du testa att göra justeringar på vajern som sitter vid bromsoket. Kläm ihop bromsklossarna och lossa sedan på vajerfästet:

Justera bromswire vid bromsok på cykel

Släpp sedan efter vajern och skruva åt fästet. Voila – klossarna bör inte längre ta emot fälgen.

Om du å andra sidan upplever att dina bromsklossar tar dåligt, kan du istället dra i vajern för att spänna den och sedan skruva åt fästet. Klossarna bör då ta bättre.

Ta hjälp av Jarla Cykel

Har du testat ovanstående metoder utan att få bukt med problemet? Eller saknar du tid och kunskap för att göra detta? Då kan du med fördel vända dig till oss på Jarla Cykel!

Vi har två cykelbutiker med tillhörande verkstäder, där vi gärna hjälper dig att justera V-bromsarna. Besök oss på Rådmansgatan 25 eller Gustavslundsvägen 175 eller ring oss direkt på 08 – 20 06 76 vid eventuella frågor.