Tips för lyckad intervallträning på cykeltrainer

2020/12/28

Intervallträning cykeltrainer

Vi har i en tidigare delat med oss av fyra tips när du ska cykla inomhus på en trainer, där vi bl.a. tipsar om att göra intervaller. Nu tänkte vi därför fortsätta på den inslagna vägen och berätta om fem bra intervallpass som kan hjälpa dig att ta träningen till nästa nivå!

 

Vi tipsar om 5 intervallpass för cykeltrainern

Det finns många fördelar med att köra intervaller, både ur ett tränings- och motivationsperspektiv. Inte minst när man cyklar inomhus på en trainer. Att kolla in i källarväggen tenderar nämligen att tära på motivationen hos en del.

Nedanför tipsar vi om en handfull intervallpass som förhoppningsvis håller både konditionen, uthålligheten och motivationen uppe:

 

20/10 sekunder

Om du har lite tid att avvara till träningen eller bara känner att du vill få den överstökad, kan du med fördel köra ett kort och intensivt pass med s.k. Tabata-intervaller. Något som innebär att man kör 20 sekunders intensiv cykling för att sedan vila i 10 sekunder. Detta upprepas sedan 6 gånger.

 

4×4 minuter

En annan favorit är att köra intervaller om 4×4 minuter, d.v.s. fyra minuters cykling och fyra minuters vila, vilket också upprepas fyra gånger. Här finns det däremot några olika alternativ. En del gillar att köra dessa högintensivt, medan andra föredrar att köra på tungt motstånd och låg kadens.

För att hitta den intervall som passar bäst för just dig, rekommenderar vi dig att prova dig fram. Givetvis går det även bra att varva de två variationerna.

 

3×8 minuter

De två ovanstående passen lämpar sig utmärkt när du vill förbättra konditionen. Önskar du däremot att öka uthålligheten och mjölksyretröskeln, kan du med fördel prova på att köra lite längre intervaller där du inte försöker att ligga på maxpuls.

Här gäller det istället att hålla sig till en nivå där du klarar av att köra 8 minuters cykling, 3 minuters vila och 5 repetitioner.

 

3×6 minuter

Känner du däremot att åtta minuters cykling blir lite väl mycket, kan du istället prova på att korta ner tiden till 6 minuter.

 

2×20 minuter

Sist men inte minst vill vi tipsa dig om att köra längre intervallpass med 20 minuters cykling och 3 minuters vila. Något som kan upprepas två gånger.

 

Avslutningsvis

Där har du det – fem intervallpass för att få ut det mesta av din inomhuscykling. Om du är i behov av en trainer, kan du med fördel vända dig till oss på Jarla Cykel. Vi erbjuder ett stort utbud av högkvalitativa cykeltrainers från välkända varumärken som Elite. Självfallet hittar du också alla nödvändiga tillbehör som trainermattor, stödblock och droppskydd.

Ytterligare en stor fördel med att handla hos oss, är att vi finns både online och i fysisk butik. Besök oss på Rådmansgatan 25 eller Gustavslundsvägen 175 i Stockholm, ring oss direkt på 08 – 20 06 76 eller skicka ett mejl till info@jarlacykel.se vid eventuella frågor eller funderingar.