Hydrauliska skivbromsar tar inte – orsak & lösning

2021/11/17

Har du hydrauliska skivbromsar på din cykel och upplever att dessa inte tar i ordentligt? Då har du hamnat helt rätt. Här tänkte vi nämligen berätta mer om vad detta problem kan bero på samt hur du går till tillväga för att få bukt med det.

 

Vad är hydrauliska skivbromsar?

Det finns två olika typer av skivbromsar – hydrauliska och mekaniska. De fungerar på liknande sätt, med den huvudsakliga skillnaden att de hydrauliska bromsarna använder sig av olja för att trycka bromsklossarna mot skivan, medan mekaniska använder sig av vajrar.

För att lära dig ännu mer om de två alternativen rekommenderar vi dig att spana in vår köpguide för cykelbromsar.

 

Möjliga orsaker till att en hydraulisk skivbroms inte tar i

Alla bromsar utsätts för slitage, vilket bl.a. leder till att funktionen försämras. Hydrauliska skivbromsar är inget undantag. Men vad är det mer specifik som gör att de inte tar i ordentligt?

De vanligaste orsakerna till att en hydraulisk skivbroms inte tar i är:

– Att det kommit in luft i systemet/oljan

– Att bromsbeläggen är slitna

– Att bromsskivorna är slitna

 

Så fixar du en hydraulisk skivbroms med försämrad bromsverkan

Som tidigare nämnts är det inte ovanligt att det kommer in luft i oljan, vilket leder till att det systemet inte klarar av att leverera samma tryck ut till bromsklossarna.

För att få bukt med detta måste du antingen lufta bromsarna eller byta ut oljan. Vanligtvis räcker det med det förstnämnda. Som tur är har vi tidigare sammanställt en artikel där vi berättar hur du går tillväga för att lufta bromsarna på din cykel.

Skulle problemet fortfarande kvarstå är chansen stor att antingen bromsbeläggen eller bromsskivorna är slitna och behöver bytas ut. Även här har vi skrivit en artikel där vi berättar hur du gör för att byta ut byta ut skivbromsbeläggen och bromsskivorna.

 

Ta hjälp av Jarla Cykel

Vi hoppas att du nu har bättre koll på de potentiella orsakerna till att din hydrauliska skivbroms inte tar i samt hur du går tillväga för att få bukt med problemet.

Behöver du inhandla lämpliga komponenter för att lyckas med arbetet rekommenderar vi dig att spana in vårt kompletta utbud av bromsbelägg och bromsskivor.

Som om detta inte vore nog har vi också två butiker med tillhörande verkstäder i Stockholm, där du dels kan inhandla dina nya komponenter men också få hjälp med att byta ut dem. Besök oss på Rådmansgatan 25 eller Gustavslundsvägen 175 eller ring oss direkt på 08 – 20 06 76 vid eventuella frågor.

I behov av att serva din cykel? Boka service online.

Varmt välkommen!