Hur växlar man en 21 växlad cykel?

2023/01/11

Hur växlar man en 21 växlad cykelDe allra flesta cyklar har idag växlar som många personer tar för givna. I alla falls tills de slutar fungera eller påverkar din cykeltur. Du som endast cyklar runt i staden med en stadscykel kommer kanske inte använda dig av växlar lika mycket som personer som tävlar med cykel. Men det kan ändå vara bra att du känner till hur det fungerar, speciellt om du bestämmer dig för att prova på en cykel som har 21 växlar.

Det är inte ovanligt att känna sig förvirrad när det är dags att köpa en ny cykel. Ska jag köpa en med flera växlar eller endast några få? Vilket alternativ som är bäst beror på var och hur du kommer använda din cykel. Poängen med cykelväxlar är att det ska bli lättare för dig att anpassa din cykling efter faktorer, till exempel vid olika vikter och underlag. Om du endast ska cykla i staden, till affären eller liknande, kan du klara dig med en cykel som har tre växlar. För längre cykelturer eller för cykelsporter kan du behöva fler än tre växlar. När du måste anpassa din cykling efter tid, terräng och packning kommer antalet cykelväxlar ha större betydelse när det gäller finjusteringen.

Cykel med 21 växlar

Många cyklar har idag ett väldigt litet antal växlar, till exempel upp till fem. Men det finns även cyklar som har 16 eller 21 växlar. När du använder växlarna kommer du antingen släppa eller dra åt kedjehjulen eller kedjedrevet. Du kommer upptäcka att ju högre växel du har desto trögare blir det att trampa. Detta kan dock hjälpa dig när du ska cykla uppåt eftersom du får mer kraft vid trampningen när du har en högre växel.

Cyklar som endast har ett fåtal växlar har endast en växelspak på styren vilket gör dem lätta att använda. Men när du köper en cykel med ett större antal växlar kan det vara mer komplicerat. Hur växlar man då med en 21 växlad cykel? Jo, i de flesta fall har dessa cyklar två växelspakar, en med 7 nivåer och en med 3. För att växla med en 21 växlad cykel måste du alltså multiplicera de två växelspakarna.

– Genom att ställa in ettan på första växelspaken får du tillgång till växel 1 – 7.

– Nummer två på första växelspaken ger dig tillgång till växel 8 -14.

– Ställer du in den första växelspaken på trean ger det dig växel 15 – 21.

Få ut allt du kan av dina växlar

Det är viktigt att du håller ett öga på dina cykelväxlar, oavsett hur många du har. På så sätt kan du hjälpa dem att fungera på bästa sätt och hålla så länge som möjligt. Detta minskar även risken för olyckor som kan uppstå.

Ett tips på hur du kan börja är att smörja kedjan regelbundet och hålla alla växlar rena. Du kan även behöva justera växlarna ifall de börjar hoppa, skramla eller blir tröga. I vissa fall kan du till och med behöva byta ut några delar. Som tur är kan du göra det mesta själv, och reservdelarna du kan behöva hittar du här hos Jarla. Skulle du behöva hjälp med att byta ut delar har vi dessutom verkstäder i huvudstaden du kan besöka.

Ta hjälp av Jarla Cykel

Nu kan du allt om att växla en 21-växlad cykel, bara att hoppa upp och ge dig ut på cykelvägarna!Hos oss på Jarla Cykel hittar du ett stort utbud av cyklarkomponenterpersonlig utrustning och tillbehör.

En annan fördel med att handla hos oss på Jarla Cykel är att vi finns både online och i fysisk butik i Stockholm. Besök oss på Rådmansgatan 25 eller Gustavslundsvägen 175, ring oss direkt på 08 – 20 06 76 eller skicka oss ett e-mail till [email protected] vid eventuella frågor eller funderingar. Varmt välkommen!