Hur ska klossarna sitta på cykelskor?

2021/04/26

Hur ska klossarna sitta på cykelskor

Har du investerat i ett par cykelskor med pedalklossar och funderar på var dessa ska sitta? Då är denna artikel helt rätt för dig. Här tänkte vi nämligen försöka reda ut hur du hittar klossarnas rätta placering.

 

Men först – vad är pedalklossar?

Pedalklossar monteras på cykelskor och används tillsammans med s.k. clipless-pedaler. Det är alltså en typ av kloss som monteras under skorna för att du ska kunna fästa skorna i pedalerna under cykelturen eller spinning passet.

Men varför vill man egentligen sitta fast med skorna i pedalerna, kanske du undrar? Det har faktiskt många fördelar. Har du väl fått in rätt teknik hjälper det dig nämligen att få ett bättre rundtramp och maximal kraftöverföring till pedalerna, vilket i sin tur gör att du kan cykla både snabbare och effektivare.

 

Tips när du ska ställa in dina pedalklossar

Har du väl investerat i ett par cykelskor med pedalklossar har du troligtvis lagt märke till att du kan justera klossarnas placering. Så, hur ska de då sitta?

Att hitta rätt placering för sina pedalklossar kan vara lite knepigt. Inte minst eftersom alla fötter ser olika ut samtidigt som det kan vara högst personligt vilken position man föredrar på sina klossar.

En del föredrar exempelvis att ha klossarna långt fram för att låta vadmusklerna arbeta, medan andra föredrar att ha dem närmare mitten för att få bättre kontroll. Placeras klossarna längre bak är det mer påfrestande för lårmusklerna.

För att ta reda på hur klossarna ska sitta gäller det därför att prova sig fram och hitta den placering som känns bekväm för just dig!

Ett bra tips är att dra fast klossarna i det bakersta läget och sedan flytta dem gradvis framåt, till dess att du hittar en position som känns bra och bekväm. Detsamma kan göras när du ska ställa in klossen i sidled och dess vinkel. Börja i den ena änden och flytta klossen gradvis till dess att du hittar en position som känns komfortabel.

Tänk på att processen måste upprepas på båda skorna, då de kan se olika ut.

Något annat du kan göra är att titta på vinkeln (in/ut) på dina fötter och justera klossarna så att fötterna bibehåller den vinkeln när man sitter fast i pedalerna.

 

Gör dina cykelrelaterade köp hos Jarla Cykel

Vi hoppas att du nu har bättre koll på hur du går tillväga för att hitta rätt placering för dina pedalklossar. Är du i behov av att köpa nya klossar eller göra andra cykelrelaterade köp, kan du med fördel göra det hos oss på Jarla Cykel!

Hos oss hittar du dels ett stort utbud av cykelskor och pedalklossar men även av cyklar, komponenter och personlig utrustning.

En annan stor fördel med oss är att du kan handla både på nätet eller i våra Stockholmsbutiker. Besök oss på Rådmansgatan 25 och Gustavslundsvägen 175 eller ring oss direkt på 08 – 20 06 76 vid eventuella frågor eller funderingar.