Så mäter du cykeln i tum

2022/09/15

hur mäter man tum på cykelAtt hitta rätt cykel handlar främst om passform och modell. Oavsett om det gäller en barncykel, mountainbike eller en klassisk cykel för vuxna är storleken väldigt viktig att ta hänsyn till. Rätt passform påverkar hur cykeln upplevs, men framför allt om vilken kontroll och säkerhet du som cyklist har. Det är sällan så enkelt att en tabell kan tala om vilken cykel som är rätt för just dig. Cyklister har olika längd, benlängd och kroppshållning. Cyklar mäts även på olika sätt. Oavsett storlek är det allra viktigaste sättet att hitta rätt att faktiskt prova cykeln!

 

Hur stor cykeln egentligen är

En cykels storlek kan mätas på flera ställen och med olika måttenheter. Vid beskrivning av cyklar kan hjulen anges i tum, ramen i tum eller cm och generell storlek i XL. För barn kan de även anges för barnet ålder eller längd. Vad alla dessa angivelser innebär för ditt val av cykel är inte så självklart. Om flera cyklar ska jämföras bör de mätas efter samma mall. Det innebär att samma del av cykeln mäts på samma sätt. I de allra flesta fall mäts då ramstorlek och hjulens diameter.

 

Måttenheten tum

Tum är det svenska ordet för engelskans inch. Tum kan även anges som symbolen ” vilken ofta används vid beskrivning av cyklar. Den svenska definitionen av storleken för tum har varierat historiskt, men nu motsvarar den det exakta värdet för 1 inch = 25,4 mm. När cyklar mäts används 2,5 cm som måttenhet för 1 tum. På nätet finns flertalet omvandlingstabeller att använda sig av för att konvertera mellan tum, inch och cm. Det finns även måttband som anger både cm och tum.

 

Hjulstorleken mäts i tum

Hjulets storlek mäts i diameter, det vill säga från ena hjulets ytterkant till motsatta sidans ytterkant. Måttbandet ska placeras rakt och passera mitt över navet, mittpunkten, för att bli korrekt. Måttenheten tum används främst när hjulstorleken ska mätas. Om du själv mäter cykeln och måttbandet visar 50 cm ska denna siffra divideras med 2,5 vilket ger hjulstorleken 20 tum. För en cykel där hjulens storlek har angetts som 20 tum multipliceras det med 2,5 vilket ger hjulets diameter 50 cm. Så får du en uppfattning om hur stort hjulet är och därmed cykeln.

 

Välj din cykel enligt storleken på hjul och ram

Ofta finns färdiga tabeller där hjulstorleken och ramstorleken anges i förhållande till din längd. Dessa tabeller skiljer sig dock åt mellan olika typer av cyklar och olika varumärken. Det är därför viktigt att använda rätt tabell för en mountainbike och en annan för klassiska cyklar för vuxna, samt en tredje tabell för barn. När hjulet ska bytas ut är det också viktigt att ha koll på vilken storlek det har. Ramstorleken mäts också ofta i tum och mäts då från toppen av sadelröret till pedalens fäste, denna metod fungerar på cykelramar för både dam och herr.

En damcykel från Skeppshult kan anges i storlek 54 cm, vilket hänvisar till ramstorleken. För en barncykel från Crescent anges storleken istället som 24″ vilket gäller hjulstorleken.

 

Välj cykel för barn

För barn används ofta tabeller som visar förhållandet mellan hjulstorlek och ålder, trots att barn i samma ålder är olika långa. För barn är det därför allra bäst att ta hänsyn till barnets längd eller benets innerlängd när cykelns passform ska bedömas. Det finns tabeller även för detta.

 

Ta hjälp av Jarla Cykel

Hos oss på Jarla Cykel hittar du ett stort utbud av cyklarkomponenterpersonlig utrustning och tillbehör.

En annan fördel med att handla hos oss på Jarla Cykel är att vi finns både online och i fysisk butik i Stockholm. Besök oss på Rådmansgatan 25 eller Gustavslundsvägen 175, ring oss direkt på 08 – 20 06 76 eller skicka oss ett e-mail till [email protected] vid eventuella frågor eller funderingar. Varmt välkommen!